Rasulo u SPS: Ružićev klan ruši Dačića?

Izvor: Vesti-online.com, 16.Nov.2016, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasulo u SPS: Ružićev klan ruši Dačića?

Steže se obruč oko lidera socijalista, a da mu se i te kako drma tlo pod nogama, dokaz je najnoviji lom u toj stranci.

Direktor Dejan Backović ponudio je ostavku, a on je, kako saznaje "Alo!", samo jedna karika u lancu nezadovoljnih funkcionera.

Iza najnovijeg previranja u redovima SPS-a stoji ni manje ni više nego buntovni predsednik socijalista Branko Ružić i njegovi ljudi.

- Branko Ružić je svestan da ga i najmanja greška deli od izbacivanja iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stranke. On na društvenoj mreži Tviter ne prestaje da provocira SNS i njihovog lidera Aleksandra Vučića, ali ovoga puta to radi mnogo uvijenije. Ružić ne želi da čeka da ga Dačić izbaci iz stranke, već je krenuo u kontranapad - navodi naš dobro obavešteni izvor i dodaje da je potpredsednik SPS-a oduvek imao ambiciju da preuzme tu stranku.

Dug SPS-a trenutno iznosi 15 miliona dinara, što je, prema računici, šest i po mesečnih zarada funkcionera socijalista i prvog čoveka stranke u Vojvodini, Dušana Bajatovića. Podsetimo, mesečna primanja prvog čoveka „Srbijagasa” i dalje iznose neverovatnih 2.304.496 dinara, što je skoro 57 prosečnih plata u Srbiji. Tako da, matematičkim proračunom, Bajatović za nešto više od šest meseci može da izmiri dug stranke.

- Ova čorba se Dačiću kuva odavno, samo što su u poslednje vreme napadi učestaliji, jer su svesni da je Dačić u ovom periodu najranjivi. S jedne strane je koalicija sa SNS-om i činjenica da je lider te stranke i premijer Srbije odavno ljut na pojedine članove SPS-a zbog njihovih prozivki, a, sa druge strane, čini se da će zbog dobrih koalicionih odnosa biti primoran da odustane od predsedničke trke, a to bi mogla da bude kap koja će preliti čašu - navodi izvor "Aloa" i dodaje da većina u Socijalističkoj partiji Srbije smatra da ta stranke mora imati svog kandidata u trci za šefa države.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe za „Alo!” da su mnogi u SPS-u nezadovoljni jer misle da je Dačić bio dosta popustljiv prema SNS-u. „Oni su mlađi partneri i moraju tako da se ponašaju.“ Mnogi u SPS-u s Ružićem na čelu misle da su mogli više da dobiju i da nametnu svoju volju i onda se njihovo nezadovoljstvo projektuje i na Vučića i na Dačića. Čim lider SPS-a nije tu da održava ravnotežu i kontrolu, počinju ti procesi neke vrste tihe pobune u SPS-u”, kazao je on.

Ovo nije prvi put da direktor te stranke Dejan Backović najavljuje svoje povlačenje. Naime, on je i 2014. godine pretio svojim odlaskom i nije bio nimalo oduševljen učešćem socijalista u Vladi koju predvodi premijer Aleksandar Vučić. Prema pisanju medija, on tada nije bio zadovoljan ulogom koju je SPS pristao da igra.

- Backoviću se ne dopada sastav nove vlade, smatra da je Dačić trebalo da traži više, ali najviše od svega plaši ga mogućnost da će zbog "Galenike" biti procesuiran - navodili su tada mediji i isticali da Backovićevoj struji socijalista pripadaju i Branko Ružić, Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić Dejanović, Dušan Bajatović i Novica Tončev.

Inače, aferu "ostavka“ u utorak je prekinuo poslanik SPS-a Neđo Jovanović, koji je kazao da je Dejan Backović i dalje direktor te stranke.

- Backović je i dalje direktor SPS-a i tu se ništa, najverovatnije, neće ni menjati - rekao je Jovanović novinarima u parlamentu. Pre toga je sam Backović priznao da je ostavku ponudio u afektu.

- Zvanično nisam ponudio ostavku, ali to sam rekao u afektu. Međutim, ako neko hoće moju ostavku, ona je uvek u opticaju - rekao je on za jedan dnevni list.

* Ružić ponovo provocira: Hoće da zavadi Vučića i Dačića?

* Dačić Jovanoviću: Čedo, nemoj da se čikaš

* Pakleno u Skupštini: Poslanici "razapeli" Dačića

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.