Izvor: B92, 16.Avg.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rastu cene proizvoda

Beograd -- Cene pojedinih proizvoda u poslednjih devet meseci skočile su i za čak 25 odsto, pokazalo je istraživanje Politike.

Prema tom istraživanju, u poslednjih devet meseci cene pojedinih proizvoda u najvećim domaćim trgovinskim lancima "Maksiju", "Tempu" i "Rodiću", skočile su čak i za 25 odsto. Najviše je poskupelo meso, pa je tako u novembru prošle godine svinjski but bez kostiju mogao da se kupi za 350 dinara, dok ovih dana kilogram svinjske šnicle ide i do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 500 dinara.

Junetina je u proseku skuplja 100 dinara za kilogram, dok je piletina otišla za nekoliko desetina dinara po kilogramu. Među rekorderima u poskupljenju je i ulje koje ovog leta košta za četvrtinu više nego prošle zime.

U korpi se našlo i brašno po cenama višim za najmanje pet odsto, što je "poguralo" i poskupljenja slatkiša.

Iako je kućna hemija i dalje skupa, u poslednjih devet meseci ona je izgleda najbolje odolevala poskupljenjima, a na nekim artiklima su cene čak i padale. Pojeftinio je i šećer kod pojedinih trgovaca, ali su začini poskupeli.

Na samo četiri osnovna artikla kao što su ulje, šećer, mleko i kilogram svinjskog mesa, potrošači sada izdvajaju više od 150 dinara, što je za petinu više novca nego krajem prošle godine.

Gledano očima statističara, godišnji rast potrošačkih cena je pao na 13,9 odsto, sa 14,9 procenata koliko je iznosio u junu.

Prema metodologiji Evropske unije, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske, ugostiteljske i usluge obrazovanja.

Prema standardnoj metodologiji Zavoda za statistiku, kojom se meri rast cena na malo, inflacija u Srbiji u julu iznosila je 0,1 odsto, što u svakom slučaju znači da statističari nisu registrovali postojanje inflacije, piše Politika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.