Izvor: Blic, 04.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rastegljivih pola sata

Rastegljivih pola sata

U zavisnosti od tempa, pola sata trčanja ima različite efekte.

Profesionalac za pola sata pretrči oko 10 km. On trči brzinom od oko 20 km/h i za pola sata utroši 750 kcal.

Iskusan rekreativac za pola sata može da pretrči od pet i po do šest kilometara. Za nekoga ko nije profesionalac, to je rezultat dostojan poštovanja. To znači da se kreće prosečnom brzinom od 11 do 12 km/h i da za pola sata utroši 500 kcal.

Početnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za pola sata pretrči od četiri do četiri i po kilometara. Ako i vi postižete taj rezultat, čestitamo! To je odlično za početak, pošto znači da trčite brzinom od osam do devet kilometara na sat. Kad trčite tim tempom za pola sata utrošite 370 kcal.

CDC/GB Prolećena šetnja

Vreme je savršeno za šetnju, pa ako još niste počeli, krenite odmah, a ako još uvek ne znate zašto je šetnja za vas zdrava, evo objašnjenja. Žustra šetnja višestruko povoljno deluje na organizam. Dokazi za to, prikupljeni samo u poslednjih deset godina, zaista su impresivni. Sasvim je sigurno da je brza šetnja dobra za srce, što je u suštini sasvim logično. Srce je mišić i svaka vežba koja intenzivira protok krvi kroz taj mišić održava ga u odličnoj formi. Redovna šetnja, međutim, povoljno deluje na srce i na drugi način. Ona snižava krvni pritisak, a time smanjuje stres kojem su izložene arterije. Ona može da poveća količinu dobrog HDL holesterola u krvi. Ispostavlja se da smanjuje i mogućnost stvaranja krvnih ugrušaka. A, sve to čak za 50 odsto umanjuje šanse da dobijete infarkt.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.