Raste potrošnja tečnog naftnog gasa u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste potrošnja tečnog naftnog gasa u Srbiji

BEOGRAD - U Srbiji će ove godine potrošnja tečnog naftnog gasa (TNG) porasti na oko 380.000 tona, a u 2010. godine se očekuje nastavak rasta od pet odsto, ocenili su danas u kompaniji Naftna industrija Srbije - TNG (NIS-TNG).

Direktora za komercijalne poslove NIS-TNG-a Jasna Radovanović-Utornik kazala je na 6. Konferenciji o tečnom naftnom gasu CEFTA regiona, da je potrošnja tog energenta u Srbiji porasla sa 62.000 tona u 2002. godini, na 360.000 tona u 2008. godini. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U budućnosti se može očekivati blagi rast i stagnacija tržišta tečnog naftnog gasa u Srbiji, kazala je ona i dodala da je Srbija blizu evropskog proseka u potrošnji tečnog naftnog gasa od 50 kilograma po stanovniku godišnje.

Jasna Radovanović-Utornik navela je da oko 90 odsto TNG-a u Srbiji troše automobili, oko pet odsto troše domaćinstva, a još pet odsto troši industrija.

Direktorka NIS-ovog ogranka za tečni naftni gas kazala je da je udeo te kompanije na srpskom tržištu TNG-a oko 60 odsto i da je plan da se taj udeo zadrži i ubuduće.

Prema njenim rečima, NIS trenutno ima ukupno 37 pumpi na kojima prodaje TNG, a planirano je da se nastavi sa širenjem mreže i postavljanjem TNG instalacija na većinu pumpi i povećanje udela u maloprodaji.

Jasna Radovanović-Utornik je kazala i da problem na srpskom tržištu predstavlja zastarela regulativa.

Organizatori Konferencije o tečnom naftnom gasu najavili su da će početkom decembra Vladi Srbije pokloniti prevod propisa koji regulišu tržište TNG usklađen sa propisima Evropske unije, koji je uradila Hrvatska.

Kako su naveli organizatori, trodnevni skup i izložba opreme i rezervoara za TNG okupili su oko 500 učesnika iz CEFTA regiona i Evropske unije.

Tečni naftni gas predstavlja smešu propana i butana, ugljovodonika koji su u gasnom stanju pod atmosferskim pritiskom i temperaturom od

15 stepeni Celzijusa, a u tečno stanje prelaze pod pritiskom od 1,7 do 7,5 bara.

Propan i butan su ugljovodonici koji se dobijaju prilikom destilacije nafte, kao i prilikom proizvodnje i rafinacije zemnog gasa. TNG je ekološko gorivo pošto prilikom sagorevanja stvara malu količinu ugljen-dioksida.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.