Raste potrošnja ribe u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2010, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste potrošnja ribe u Srbiji

ZRENJANIN - Prema podacima ribarske privrede, površine pod šaranskim i ribnjacima pastrmki u Srbiji su za oko 30 odsto veće nego što to zvanični statistički podaci pokazuju, ocenjeno je na sednici Grupacije za ribarstvo Privredne komore Srbije (PKS) i istaknuto da potrošnja ribe u zemlji raste.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji postoji oko 14.600 hektara šaranskih i 17 hektara pastrmskih ribnjaka, navedeno je na tom sastanku i ukazano da se procene o većim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << površinama pod ribnjacima zasnivaju na postojanju ribnjaka, koji nisu zvanično registrovani.

Poslednjih godina izgrađeno je i više malih, porodičnih, ribnjaka o čijoj proizvodnji takođe nema zvaničnih podataka, pri čemu je proizvodnja u njima poluintenzivna, a više od 95 odsto njih nalazi se u privatnom vlasništvu, rečeno je na sednici te grupacije održanoj na ribnjaku "Ečka" kod Zrenjanina.

Sekretar Grupacije za ribarstvo PKS Mirjana Miščević istakla je da u Srbiji raste potrošnja ribe i ukazala da se postojeća tražnja može zadovoljiti ili povećanom proizvodnjom ili uvozom.

U 2008. godini u Srbiji je proizvedeno 10.847 tona ribe, dok je prosečna potrošnja po stanovniku iznosila između pet i sedam kilograma.

Miščevićeva je ukazala na relativno visok deficit u spoljnotrgovinskom bilansu ribe i prerađevina od ribe i ocenila da enormni rast uvoza ribe i prerađevina od ribe ukazuje Vladi Srbije i resornim ministarstvima da je neophodno ulagati u tu proizvodnju.

Ona je istakla i da je neophodna pomoć države u procesu uvođenja HACCP sistema u toj proizvodnji i dodala da Srbija nema registrovane objekte za izvoz ribe u zemlje EU.

Potpredsednik Grupacije za ribarstvo Zoran Marković naveo je da je usvajanjem Zakona o stočarstvu u junu 2009. godine, gajenje riba prešlo u nadležnost Ministarstva poljoprivrede, dok je ribarstvo otvorenih voda i dalje ostalo u nadležnosti Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

"Treba učiniti napore kako bi se kompletno ribarstvo prenelo u nadležnost Ministarstva poljoprivrede", ocenio je Marković.

Direktor gazdinstva u Ečki Nenad Radulović istakao je da su ribari tog akcionarskog društva u Lukinom Selu kod Zrenjanina, u sezoni koju privode kraju, izlovili rekordnih 3.700 tona tovljene ribe i riblje mlađi, što je za 500 tona više od rekorda ostvarenog pre 18 godina.

Za novog predsednika Grupacije za ribarstvo PKS tom prilikom izabran je Anastas Krum iz Kanjiže, a u radu Grupacije, između ostalih, učestvovali su i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Maja Timotijević i načelnik u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede Siniša Kotur, navedeno je u saopštenju sa sednice u Ečkoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.