Raste popularnost francuske desnice

Izvor: B92, 12.Feb.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste popularnost francuske desnice

Pariz -- Više od jedne trećine Francuza, njih 34 odsto, slaže sa idejama ekstremno desničarske stranke Nacionalni front čija popularnost raste već tri godine uzastopno.

Rezultati istraživanja pokazuju rast populizma u Evropi, o čemu svedoče i rezultati nedeljnog referenduma u Švajcarskoj gde se 50,3 odsto birača izjasnilo za ograničavanje doseljavanja stranaca.

Ukupno 59 odsto Francuza ne podržava ideje Nacionalnog fronta, navodi se u anketi francuskog instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << TNS Sofr (Sofres) koju su objavili dnevnik Mond, radio Frans Enfo (France Info) i televizija Kanal plus.

Institut TNS Sofr od 1984. godine sprovodi istraživanje javnog mnjenja.

Tokom 2011. bilo je 22 odsto pristalica ekstremne desnice, 31 odsto 2012. i 33 odsto 2013. godine.

Od kada je Marin Le Pen, ćerka osnivača stranke Žan-Marija Le Pena preuzela vodstvo stranke 2012. godine, njena i popularnost stranke rastu.

Ukupno 46 odsto smatra da je ona "predstavnik patriotske desnice naklonjene tradicionalnim vrednosti, dok 48 odsto smatra da je njena stranka ekstremno desničarska i neprijateljski raspoložena prema strancima".

Osnivač stranke Žan-Mari Le Pen je poslanik Evropskog parlamenta i bio je kandidat za predsednika Francuske 2007. godine.

Le Pen se protivi Evropskoj uniji i usredsređuje se na francusku tradicionalnu kulturu i visoku stopu nezaposlenosti. Zalaže se za ograničeno doseljavanje stranaca u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzuru kulture, uvođenje smrtne kazne i evroskepticizam.

Le Pen je inače počasni građanin Zemuna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.