Raste populacija velikih pandi u Kini

Izvor: N1 televizija, 29.Maj.2016, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste populacija velikih pandi u Kini

Kineski list "Sunday Morning Post" objavio je kako broj jedinki velike pande raste, pa se njihov status iz "ugrožene vrste" može prepraviti u "ranjive".

Prema pisanju kineskog lista, Međunarodna unija za očuvanje prirode i prirodnih resursa (IUCN) trenutno razmatra da li će velike pande, koje su nacionalno blago Kine, biti uklonjene sa crvene liste ugroženih životinja.

"Naučno, populacija divljih velikih pandi se povećava, a njihovo prirodno stanište se širi", >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << navodi kineski list.

Prema podacima Državne uprave za šumarstvo Kine koja nadzire zaštitu divljih životinja u divljini je od 2013. godine registrovano 1.864 velikih pandi dok ih 375 živi u zatočeništvu.

U isto vreme, Svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) saopštila je da je broj velikih pandi u divljini porastao za gotovo 17 posto u odnosu na 2003. godinu i to zbog zaštite šuma duž gornjeg toka Jangcekjanga i Žute reke. WWF takođe navodi da se veličina staništa pandi proširila za oko 12 posto.

Velika ili džinovska panda je krupni sisar iz porodice medveda, poreklom iz centralno-zapadne i jugozapadne Kine gde žive na obroncima planina.

Pande su meta lovokradica još od davnina, a usled zagađenja i uništavanja njihovog životnog staništa, populacija velikih pandi je ozbiljno ugrožena.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.