Raste budžetski deficit Portugala

Izvor: Blic, 30.Jun.2012, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste budžetski deficit Portugala

Budžetski deficit Portugala povećao se na 7,9 odsto bruto domaće proizvodnje sa 7,5 odsto u istom periodu prošle godine, saopšteno je danas iz agencije za statistiku INE.

Ovaj porast dodatno otežava plan Lisabona da postigne budžetski deficit od 4,5 odsto za ovu godinu, kako je ranije dogovoreno sa Evropskom unijom.

Kako prenosi DPA, deficit Portugala za celu 2011. godinu iznosio je 4,2 odsto, što je ostvareno isključivo zahvaljujući transferima sredstava iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << penzionih fondova u državnu kasu.

Ministar finansija Vitor Gaspar je ranije ove sedmice istakao da Lisabon ne planira da uvede dodatne mere štednje u narednom periodu.

Vlada portugalskog premijera Pedra Pasoša Koelja dogovorila je sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom program štednje, koji je Lisabonu obezbedio pozajmicu od 78 milijardi evra.

Povezane vesti: Španski regioni uspeli da smanje deficit Sporazum vlade Slovenije i sindikata o merama štednje Španija: Donji dom parlamenta usvojio strogi budžet EK predlaže povećanje budžeta EU za 2013. Barozo: Ukupna pomoć EU Grčkoj 380 milijardi evra

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.