Rast prometa na malo

Izvor: RTS, 08.Avg.2010, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast prometa na malo

Prvi put od početka godine u junu zabeležen rast prometa u trgovini na malo od 0,1 odsto što znači da se promet u trgovinama oporavio, rekao sirektor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirović izjavio je Tanjugu da je prvi put od početka godine u junu zabeležen rast prometa u trgovini na malo od 0,1 odsto i ukazao da je na rast inflacije u junu od 0,4 procenta najviše uticalo poskupljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << školarina od 5,6 odsto.

Vukmirović je rekao da je rast prometa u trgovini na malo zabeležen u merenju i u stalnim i u tekućim cenama, naglašavajući da to znači da se promet u trgovinama oporavio.

"Još uvek je on niži u prvih šest meseci ove godine, u odnosu na šest meseci prethodne godine, ali je definitivno zabeležen rast", istakao je direktor RZS.

Govoreći o kretanju inflacije u protekla dva meseca, Vukmirović je naveo da je inflatorna stopa, merena indeksom potrošačkih cena, u junu iznosila 0,4 odsto, koliko i u julu i napomenuo da je na njen rast u junu najviše uticalo poskupljenje školarina od 5,6 odsto, zatim i stanarine, vode, gasa, električne energije i drugih goriva za 0,8 odsto, zdravstvenih usluga 0,7 odsto i nameštaja 0,5 procenta.

Vukmirović je ukazao je pojeftinjenje poljoprivrednih proizvoda u junu i julu značajno doprinelo da inflacija ne bude viša nego što jeste.

Komentarišući kretanje spoljno - trgovinskog deficita, Vukmirović je rekao da se nastavlja tendencija smanjenja spoljnotrgovinskog deficita, rasta izvoza i smanjenja uvoza.

"U strukturi izvoza, praktično, najviše su zastupljeni proizvodi crne i obojene metalurgije i poljoprivredni proizvodi. Konkretno, za prvih pola godine, gvožđe i čelik su izvezeni za 472 miliona dolara, obojeni metali za 320 miliona dolara, električne mašine i aparati 240 miliona dolara. Poljoprivredni proizvodi takođe imaju veliku udeo u izvozu: žitarice i proizvodi od njih 217 miliona dolara, povrće i voće 206 miliona dolara", naveo je Vukmirović.

U strukturi uvoza se nije mnogo toga promenilo, jer je najviše zastupljena nafta i njeni derivati, sa 692 miliona dolara u prvom polugodištu, prirodni gas sa 569 miliona dolara, zatim obojeni metali 294 miliona dolara, električne mašine i aparati 284 miliona dolara, dok drumska vozila u importu učestvuju sa 260 miliona dolara, kazao je Vukmirović.

Komentaršući ocene da je u Srbiji od početka godine opao standard stanovništva, Vukmirović je rekao da je to pitanje vrlo diskutabilno, ocenjujući da je ono više psihološke prirode, nego što je realno.

"Problem je u tome što mi zarade računamo u evrima, a zaboravljamo da su naše cene formirane u dinarima i da se rast cena osnovnih proizvoda nije mnogo menjao", podsetio je on, ukazujući da objektivni problem postoji kod zaposlenih koji ne prrimaju redovno zarade i kod onih koji su ostali bez posla.

Najveći problem je kod onih koji su uzeli kredite sa deviznom klauzulom i oni najviše osećaju taj pad kupovne moći, smatra Vukmirović.

Direktor RZS je podsetio da cene na malo uglavnom miruju od početka godine, ukazujući istovremeno da je problem zbog psihološkog efekta koji se odražava na građane, zato što mnogi računaju kolike su im zarade u stranoj valuti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rast BDP-a u prvih sest meseci 1,6 odsto

Izvor: Economy.rs, 09.Avg.2010, 04:47

Direktor Republickog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirovic izjavio je danas da je prema prvim preliminarnim procenama, rast bruto domaceg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine dostigao 1,6 odsto i ocenio da se prema kretanju statistickih pokazatelja moze reci da se srpska privreda nalazi...

Nastavak na Economy.rs...

Rast BDP-a Srbije za sada 1,6 odsto

Izvor: B92, 09.Avg.2010

Beograd -- Prema prvim preliminarnim procenama, rast bruto - domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu ove godine je dostigao 1,6 odsto...Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Dragan Vukmirović kaže da se prema kretanju statističkih pokazatelja može reći da se srpska privreda nalazi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.