Rasprodaja Srbije (1): Prosjaci sa Balkana

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jun.2011, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprodaja Srbije (1): Prosjaci sa Balkana

Ko ima samo čekić, njemu svaki problem izgleda kao ekser. Tako se srpska vlast naoružala privatizacijom da promeni društveni sistem. Stigli smo u kapitalizam, ali skoro bez ijedne firme. Pojeli su ih tajkuni, mešetari, nakupci i prekupci i poneki diler kokaina. Privatizacija se tako svela na rasprodaju države sumnjivim licima.

Nakon 10 godina poništena je skoro svaka treća privatizacija. Sad pošto je sav kapital iznet i goli zidovi skoro ništa ne vrede, samo predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << još veći balast državi. Za prvih pet meseci ove godine u Srbiji su privatizovane samo dve firme, a u istom periodu raskinuta su 22 kupoprodajna ugovora. Kada se raskine privatizacioni ugovor, preduzeće se vraća u nadležnost Agencije. Čak 200 takvih preduzeća završilo je u stečaju.

Ekonomista Milan Kovačević tvrdi da korupcija ima sistemski temelj u Srbiji.

- Zakon je propisao da Agencija za privatizaciju prodaje firme, ali i kontroliše privatizaciju. Tako smo postali rekorderi, zemlja u kojoj privatizacija traje najduže najduže na svetu. Prvi talas je počeo 1988, a još nije gotov. Zakoni su loši, vrlo sporo se popravljaju, jer parlament loše radi. Kao da i opozicija razmišlja: kad dođemo na vlast, i nama će ovi zakoni valjati! Čak 27 odsto privatizacija je poništeno jer su zakoni komplikovani. S jedne strane kupac je bio uslovljavan od tri do pet godina na socijalne programe i održavanje iste delatnosti, a s druge strane poništene su neke privatizacije bez jasnih razloga. Država prikriva svoje loše rezultate i zapošljava još birokratije da ponovo prodaje iste firme.

Sve najvažnije privatizacije obavljene su kad je Aleksandar Vlahović vodio Ministarstvo privrede i privatizacije - duvanske kompanije, šećerane, Ju-Es stil Srbija, cementare... Tri šećerane prodate su za po tri evra Miodragu Kostiću iako se sad vode sudski procesi, kao što je slučaj sa šećeranom u Kovačici, gde je sudski veštak utvrdio da je samo šećera i melase bilo u vrednosti 2.842.000 evra! U jednom izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije se kaže "da ministarstva finansija i ekonomije nemaju uvid u to koliko je prljavog kapitala uključeno u kupovinu državnih firmi, te se postavlja pitanje šta je Agencija u tim slučajevima preduzela". Vrlo često su prisutne i fiktivne firme iz poreskih rajeva. Ograničenja ne postoje ni u delatnostima. Upečatljiv je primer firme iz Leskovca gde se čovek bavio ugostiteljstvom, a onda kupio firmu iz oblasti elektroindustrije. Pojedini ekonomisti tvrde da je preko of-šor firmi oprano oko 15 milijardi evra u Srbiji i to kupovinom preduzeća i poljoprivrednog zemljišta!

Ekonomski analitičar Branko Dragaš kaže da je privatizacija osmišljena kao pljačka države i građana.

- Još 1999. sa stotinak stručnjaka predložio sam model privatizacije u Srbiji, ali su ga odbili i prihvatili neoliberalni koncept, koji je imao tri poluge za uništavanje domaće ekonomije. Prvi je liberalizacija tržišta koja je odnela 55,4 milijarde evra iz Srbije, uništila domaću proizvodnju i uvela multinacionalne kompanije. Drugi je vezanost domaće valute za stranu, pa danas evro vredi oko 100, a realno je 216 dinara, tako će dinar kao rublja 1998. propasti u jednom jedinom danu. Treća poluga uništenja je privatizacija. Posle 5. oktobra vlast se odlučila za model "početak za imetak" i tad se stvorio savez Dosa, tajkuna, kriminalaca i tajnih službi. Srpski tajkuni za ovih 10 godina nisu platili pet milijardi evra poreza! Opljačkali su društvene firme do gole kože i vratili ih državi da ih oporavi. Treba sve da ih pohapsimo i oduzmemo im imovinu, jer za te pare možemo da zaposlimo svih milion nezaposlenih. Privatizacija Srbije je organizovana pljačka u kojoj su učestvovali svi demokratski premijeri i predsednici, a ministri su im bili operativci. Premijer Mirko Cvetković em ništa ne zna, em je kao direktor Agencije za privatizaciju bio u sukobu interesa, jer je nastavio da radi kao izvršni direktor konsultantske kuće Ces Mekon. Šarići, Joca Amsterdam i ostali kriminalci kupili su 110 društvenih firmi. Hektar zemlje prodavao se za 200 evra, a kvadrat u Knez Mihailovoj isto za 200 evra! Treba pohapsiti i direktore poreske uprave, Agencije za privatizaciju koji su delovali poslednjih 10 godina! Ako ikad dođu novi ljudi na vlast, koji nisu uprljali dosad ruke politikom, čak 90 odsto privatizacije biće poništeno!

* Privatizovano 2.280 firmi

* Poništena privatizacija 627

* Nema podataka koliko je u procesu poništenja

Srbija je do 90tih prošlog veka imala više od 50 poljoprivrednih kombinata. Prva privatizacija u poljoprivredi obavljena je 2002. i do kraja 2006. privatizovano je više od 100 kombinata, a među njima su: Agrounija iz Inđije (8.500 ha), Mitrosrem iz Sremske Mitrovice (8.919 ha), Napredak iz Stare Pazove (7.100 ha), Jedinstvo iz Apatina (6.820 ha)... MK Komerc kupio je tri kombinata, a Delta M dva, ostale su pazarili manje poznati kupci. Jednu od najgorih sudbina doživelo je poljoprivredno preduzeće Vojvodina iz Starčeva. Prošle godine u februaru srpska javnost se prenerazila kad su tri radnika dala TV B92 snimke farme gde mrtva goveda leže na sve strane, jer je gazda smanjio broj radnika, pa 1.000 grla nije imao ko da hrani. Jedan radnik je prosečno muzao 60 krava dnevno i to mahom ručno. Plate su kasnile nekoliko meseci, pa su zaposleni davali otkaze. Nije bila retka slika da vide kako jagnje sisa mrtvu ovcu ili da krava stoji na brdu balege. Vlasnik Dobrosav Marković inače je pokupovao nekoliko firmi u okolini Pančeva, a u stečaju su završili nedeljnik "Pančevac" i farma krava. Za tri godine farma je totalno uništena. Račun je blokiran, neuzorano je 1.500 hektara, a Elektrodistribucija je poslala opomenu da će preduzeće ostaviti bez struje.

Pljačka ne zastareva

Za razliku od Hrvatske, koja odnedavno ima zakon po kome krivična dela učinjena u privatizaciji ne zastarevaju, Srbija takav propis nema tvrdeći da su rokovi već vrlo dugi - čak 30 godina. Po hrvatskom zakonodavstvu krivičnim delima učinjenim u privatizaciji smatraju se nesavesno poslovanje, prouzrokovanje stečaja, zloupotreba položaja i ovlašćenja u privrednom poslovanju, zaključenje štetnog ugovora, nedopuštena trgovina, utaja poreza i doprinosa i drugih davanja, prevara, pronevera, falsifikovanje službenih dokumenata, nesavestan rad u službi, primanje i davanje mita.

Sutra: Rasprodaja Srbije (2): Koja plata, udario grom u banku

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Rasprodaja Srbije (1): Prosjaci sa Balkana

Izvor: TvojPortal.com, 19.Jun.2011

/vesti online/ Ko ima samo čekić, njemu svaki problem izgleda kao ekser. Tako se srpska vlast naoružala privatizacijom da promeni društveni sistem. Stigli smo u kapitalizam, ali skoro bez ijedne firme. Pojeli su ih tajkuni, mešetari, nakupci i prekupci i poneki diler kokaina. Privatizacija se tako...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.