Rasprava o zastupljenosti političkih stranaka u medijima tokom kampanje

Izvor: RTS, 12.Nov.2019, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o zastupljenosti političkih stranaka u medijima tokom kampanje

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje održao je sastanak o zastupljenosti političkih subjekata u medijima u toku izborne kampanje. Učestvovali su predstavnici više političkih stranaka, medija, REM-a i Vladine radne grupe.
Da ima potrebe da se menja izborni proces saglasne su stranke i u vlasti i u opoziciji. S tim ciljem tokom sledećih izbora i nakon njih primenjivaće se preporuke OEBS-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Analizom svih preporuka od 2003. do 2017. godine uočili smo da se deo preporuka može primeniti za izbore 2020, a da će se deo preporuka unapređivati u mesecima i godinama koje dolaze nakon izbora. Ovo nije proces koji se završava na izborima 2020, naša tendencija je da ovaj proces uvek prilagođavamo i unapređujemo da bi građani Srbije imali najnaprednije uslove poput onih u najrazvijenijim zemljama zapadne Evrope", rekao je potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović.
Deo primedbi odnosi se na rad i sastav Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Iz REM-a poručuju da će nastaviti da rade po zakonu, a da pripremaju pravilnik o radu medijskih javnih servisa i komercijalnih televizija tokom izborne kampanje.
"Mi smo zemlja koja se kune u nezavisne institucije, a onda dozvolimo da institucija koja pokušava da bude nezavisna i koju napadaju svi, od vlasnika televizije, preko ministara do opozicije, bude provučena kroz medijsko i Tviter blato uz zahtev da postane neka vrsta komesara koji će odrediti ko može a ko ne da pobedi na izborima. Ako nešto odavde imamo da poručimo onda je to – ostavite nas na miru", poručila je Olivera Zekić iz REM-a.
Opozicione stranke upozoravaju da je prema određenim analizama u srpskim medijima 80 odsto vremena bilo posvećeno vlasti u pozitivnom kontekstu a 20 odsto opoziciji – isključivo u negativnom kontektstu.
"Da ne bude samo predizborno vreme bez diskriminacije, već svako izveštavanje bude bez diskriminacije. Da se Zakonom o finansiranju političkih stranaka ukine mogućnost reklama političkog sadržaja – i u vreme kampanje. Da nema reklama ni za jednu stranku i ni za jednog podnosioca izborne liste. Time se štedi novac građana Srbije i upristojava stanje u medijima i u Srbiji u celini", rekao je Zoran Živković iz Nove stranke.
O javnom servisu 
Kad je reč o radu RTS-a, opozicione stranke najviše zamerki imaju na rad Informativnog programa.
"U Dnevniku RTS-a prilozi o opoziciji se pojavljuju jednom u tri dana i to prosečno u trajanju kraćem od jednog minuta", kaže Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana.
Na javnom servisu, u obaveznom delu predstavljanja lista i kandidata, svi će biti jednako zastupljeni.
Trenutno se traži najbolje rešenje za zastupljenost stranaka i lista u političkim emisijama i debatama koje nisu deo obaveznog izbornog programa.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.