Rasprava o amandmanima na rebalans budžeta

Izvor: RTS, 26.Okt.2014, 08:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o amandmanima na rebalans budžeta

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju amandmane na predloženi zakon o rebalansu budžeta i prateće zakone, a po okončanoj raspravi izjasniće se o tim propisima.

18.00 - Poslanici za sedam i po sati razmotrili 20 od 70 amandmana.

14.00 - Na meti smanjenja subvencija biće javna preduzeća ali i subvencije za poljoprivredu, najavio ministar Vujović.

12.40 - Polemika ministra Nebojše Stefanovića i poslanika DS-a Borislava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stefanovića.

11.10 - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da amandman Nove stranke kojim se predlaže da se subvencije iz privrede preusmere u Fond PIO ne može biti prihvaćen.

10.05 - Počela sednica parlamenta na čijem dnevnom redu je pretres amandmana na rebalans budžeta.  

Na predloženi rebalans budžeta za 2014. godinu i prateće zakone uloženo je 70 amandmana. 

Ministar Dušan Vujović izjavio je da će svim ministrima u Vladi Srbije plata biti smanjena deset odsto i da neće biti izuzetaka, ali i naveo da ne postoji zemlja u svetu u kojoj ministri imaju manju platu nego u Srbiji.

"Svi ministri, uključujući i mene će imati smanjenje plata od 10 odsto, nikakvih izuzetaka nema. Nigde u svetu nisu ministri relativno tako malo plaćeni kao ovde i mi ovo radimo iz osećaja dužnosti i obaveze prema svojoj zemlji, a ne zbog materijalne nagrade", izjavio je Vujović u parlamentu.

Upitao je poslanike da mu nađu bar jednu zemlju u svetu u kojoj je” plata zaštićenog nivoa i penzija samo četiri puta manja od plate ministra”.

“

"Nađite jednu takvu u zemlju, priznaću javno da grešim. Zaštićena plata u tim zemljama je 1.500 dolara ili evra a ministiri imaju platu od 15.000-20.000 evra i više", rekao je Vujović.

Predloženi rebalans budžeta predviđa povećanje deficita na 224,7 milijardi dinara, odnosno za 42 milijarde dinara, što je 4,64 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda.

Budžetski rashodi povećni su sa 1.113 milijardi na 1.122 milijarde, a prihodi su smanjeni sa 930 milijardi, na 897 milijardi dinara.

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je u parlamentu da je amandman Nove stranke kojim se predlaže da se subvencije iz privrede preusmere u Fond PIO ne može biti prihvaćen, jer se tim novcem plaćaju ranije preuzete obaveze i smanjuju kamate na kredite koje privreda koristi.

Tokom rasprave o amandmanima na izmene Zakona o budžetu i pratećim zakonima kojim se predviđa smanjenje plata u javnom sektoru i penzija, Vujović je objasnio da banke zbog povećanog rizika podižu kamate na 12 do 15 posto i da to privreda ne bi mogla da izdrži da nema pomoći države.

Vujović je istakao da bi sa tako visokim kamata jedino mogli da rade špekulanti, ali ne i realna privreda.

Prethodno je poslanik Nove stranke Zoran Živković prigovorio da izmenama o budžetu i pretećim zakonima vlasti proglašavaju penzionere krivima za sve i stavljaju ih na stub srama.

Prema Živkovićevim rečima, ne mogu se preduzeća uništena "lošom politikom devedesetih godina" održavati na štetu peznionera i ljudi koji ozbiljno rade, već je potrebno doneti teška, ali konačna rešenja koja će omogućiti novi ciklus razvoja privrede.

Srbija je tada stavljena van sveta, a mnoga preduzeća su pretvorena tako u staro grožđe, rekao je Živković, dok je poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević naglasio da se penzionerima i zaposlenima protivustavno smanjuju primanja.

Poslanici SNS-a pozvali su Zorana Živkovića da podnese ostavku. On je tokom rasprave nazvao Aleksandra Vučića "bivšim premijerom", a na to je reagovao poslanik naprednjaka Aleksandar Martinović poručujući Živkoviću da će on biti taj koji će morati da podnese ostavku jer će izgubiti "opkladu".

Šef poslaničke grupe NDS-a Marko Đurišić je rekao da vladajuća koalicija nije uradila sve što je mogla pre nego što je, kako kaže, udarila na plate i penezije. Poručio je vlastima da naprave poresku upravu mnogo efikasniju, barem kao što je bila 2012. godine, tako da će biti više novca u budžetu.

Na primedbe opozicije da se neustavno smanjuju penzije i da vlada nije prethodno preduzela druge mere štednje reagovao je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakavši da su vladine mere bile neophodne, prenosi Fonet.

"Da nismo preduzeli ove teške ekonomske mere doživeli bismo krah", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović odgovorajući na primedbe iz opozicije da se "udara na plate i penzionere".

"Mogli smo da se pravimo slepi kao oni koji su zadužili Srbiju neogovorno i da zemlja doživi krah ubrzo", rekao je Stefanović, navodeći da se prilikom donošenja mera vodilo računa o najugroženijima. Prema njegovim rečima, ove mere su preduzete radi budućnosti jer se "pogledalo istini u oči". 

Borislav Stefanović pozvao je Srpsku naprednu stranku da sprovede pravičnu distribuciju sredstva i teške mere primeni na sebi.

Na to je odgovorio ministar Stefanović navodeći da je sadašnja vlada zatekla katastrofalnu ekonomsku situaciju i da su ranije državom upravljali neki koje je sadašnja vlast morala da hapsi zbog malverzacija.

"Građani su glasali za vas smatrajući da će imati pravičnu distribuciju sredstava, ali to nisu dočekali", rekao je poslanik DS. 

Šef poslaničke grupe DS je rekao da se penzije smanjuju za oko 680.000 penzionera, plate smanjuju profesorima, lekarima, dok se ne smanjuju ministrima, pa se državnim funkcionerima i povećavaju plate ukidanjem solidarnog poreza.

Govoreći o tome za koga su teške mere, Borislav Stefanović je rekao da je prvi put Narodna banka Srbije zabeležila minus, ali da se guvernerki Jorgovanki Tabaković neće smanjiti plata.

Borislav Stefanović je upitao ministra finansija kako je moguće da državni sekretar ima pet puta veću platu od ministra.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da policija temeljno vodi istrage o raznim slučajevima malverzacija. 

"Neke koje smo uhapsili važili su kao ugledni građani kad su neki drugi bili na vlasti i ne samo to nego su i upravljali državom", rekao je ministar, odgovorajući Borislavu Stefanoviću, uz napomenu kako se nada da će se uskoro izreći i pravosnažne presude jer se "očigledno radilo o pljački države i građana". 

Na dnevnom redu sednice parlamenta su, pored predloga rebalansa budžeta i predlozi izmena finansijskih planova socijalnih fondova, zatim Predlog zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, Predlog zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, i Predlog izmena Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanici danas o rebalansu

Izvor: B92, 26.Okt.2014

Poslanici danas razmatraju 70 amandmana, podnetih na predlog zakona o rebalansu budžeta i prateće zakone, a po okončanoj raspravi će se o tome izjasniti...Glasaće se o rebalansu budžeta i predloženim odlukama o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog...

Nastavak na B92...

U Skupštini i dalje rasprava o rebalansu budžeta

Izvor: Blic, 26.Okt.2014

U Narodnoj skupštini Srbije u toku je rasprava na predloženi rebalans budžeta i poslanici su do sada razmotrili oko 20 amandmana od podnetih 70...Poslanici vladajuće koalicije danas su ponovili da su neophodne uštede u državnoj kasi i da je "preko potrebno" smanjenje plata i penzija u javnom sektoru,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.