Rasprava o Zakonu o ministarstvima

Izvor: RTS, 28.Avg.2013, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o Zakonu o ministarstvima

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o amandmanima na izmene Zakona o ministarstvima. Parlament se o izmenama izjašnjava sutra, dok će debata o novom kabinetu početi u petak. Opozicija nezadovoljna rešenjima, traži posebno Ministarstvo za ekologiju.

00.15 - Poslanici završili raspravu.

18.08 - Opozicija kritikuje predložene izmene Zakona o ministarstvima, jer ne predviđaju formiranje resora za ekologiju.

16.37 - Polemika poslanika DS-a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i SNS-a o borbi protiv organizovanog kriminala i obostrano pozivanje na povredu Poslovnika.

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su amandamane na izmene Zakona o ministarstvima, kojima se predlaže formiranje 18 umesto dosadašnjih 17 ministarstva, o kojima će se glasati sutra. Parlament bi potom trebalo da konstatuje ostavke devet ministara. Debata o izboru novog kabineta u Nemanjinoj počinje u petak popodne.

Zahvalnicu za dosadašnji rad, odlazeći ministri u četvrtak prepodne dobijaju u Skupštini, što je i poslednji uslov za dolazak novih. I dok socijalisti još razmišljaju o kadrovskim rešenjima, naprednjaci su strpljivi.

Nismo razočarani time, to je unutrašnja stvar SPS-a, oni se nama nisu mešali u posao, nećemo ni mi njima, kaže šef poslaničke grupe SNS-a Veroljub Arsić.

U ekspozeu u petak, čuće se i koji su programski ciljevi Vlade. Partija ujedinjenih penzionera Srbije uverena je da neće biti zamrzavanja plata i penzija.

To praktično znači da ćemo imati situaciju da će se očuvati standard najsiromašnijih, i penzionera i ostalih građana, smatra poslanik PUPS-a Momo Čolaković.

U raspravi o pojedinostima, poslanici opozicije kritikovali su predložene izmene Zakona o ministarstvima, nezadovoljni što ne predviđa formiranje posebnog ministarstva za ekologiju.

Poslanik DS-a Gordana Čomić konstatovala je da se i poslanici većine i opozicije slažu da je neminovno da se uspostavi jedinstveno ministarstvo za zaštitu životne sredine, pa se onda postavlja pitanje zašto to nije predviđeno i izmenama zakona o kojima parlament rasrpavlja.

Da posebno ministarstvo treba formirati, slaže se i poslanik URS-a Jelena Travar Miljević, koja je rekla da je nelogično da "u jednom ministarstvu, rame uz rame sede zagađivači životne sredine i oni koji se bave njenim očuvanjem i kontrolom".

Podršku kolegama na tu temu dala je i predsednica skupštinskog Odbora za žaštitu životne sredine Milica Vojić Marković.

"Zaprepastila me je rečenica prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da vlada nije imala hrabrosti da formira jedinstveno Ministarstvo zaštite životne sredine. Zar čovek koji je, kako je sam rekao, zajahao tigra nema hrabrosti za tako nešto", pitala je Vojić Marković, poslanik DSS-a.

U raspravi su se poslanici ponovo dotakli hrasta starog 600 godina u mestu Savinac, koji se nalazi na trasi auto puta Beograd-Preljina, na Koridoru 11.

Predsednik stranke Zeleni Srbije, koja je na listi DS-a, Ivan Karić rekao je da mu je žao što pojedini poslanici vladajuće većine priču o hrastu shvataju kao svoj poraz istakavši da je simbol hrasta simbol stanja životne sredine.

DS: Lekarski pregled za ministre

Posle predloga poslanice SNS Jadranke Joksimović da se uvede alkotest za poslanike, poslanik DS-a Srđan Milivojević je u skupštinskoj raspravi o predloženim izmenama Zakona o ministarstvima, upitao zašto zakon ne sadrži obavezu lekarskih pregleda za ministre.

Milivojević je podsetio da je ubijeni premijer Zoran Đinđić uveo obavezu svim ministrima da obave određene preglede pre stupanja na dužnost i dodao da takva obaveza postoji i kod svakog građanina koji želi da upravlja motornim vozilom.

"Upravljanje državom je mnogo odgovorniji posao i trebalo je da dodate stav u kojem se kaže da ste obavezni da obavite lekarske preglede i da su ministri dužni da dostave uverenje o tome, da znamo da li je taj projekat kanala Beograd-Solun zaista realan", rekao je Milivojević.

Tokom današnje rasprave poslanici opozicije podsetili su da je vladajuća Srpska napredna stranka 2011. godine skupljala potpise građana da se broj ministarstava smanji na 12, a predložene izmene zakona o ministarstvima predviđaju 18 ministarstva.

Poslanici opozicije su još jednom izneli stav da je rekonstrukcija učinjena da bi se iz vlade "izbacio" lider URS Mlađan Dinkić, a poslanik DS Ivan Jovanović dodao da je "suštinski rekonstrukcija jedna šarena laža".

Poslanik opozicione Liberalno demokratske partije Bojan Đurić je kritikovao predsednika Srbije Tomislava Nikolića navodeći da predsednik ekonomsku budućnost Srbije zamišlja kao "istureni kontejner za kinesku robu".

Đurić je upitao i da li je ozbiljno predlagati izmene Zakona o ministarstvima i onda napuštati raspravu o tome i posetiti Roštiljijadu u Leskovcu, aludirajući na to što je predsednik Skupštine Nebojša Stefanović u ponedeljak otvorio tu manifestaciju.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić je, govoreći o izmenama Zakona o ministarstvima, ocenio da građani osećaju da su "svi ovi poduhvati besmisleni i bespredmetni i da se moglo i bez toga".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.