Raspoređivanje interventne policije posle otkazivanja marša u Beogradu

Izvor: Southeast European Times, 04.Okt.2012, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspoređivanje interventne policije posle otkazivanja marša u Beogradu

Zvaničnici u Beogradu zabranili su Paradu ponosa zbog bezbednosnih zabrinutosti, a policija nastavlja da se hvata u koštac sa pretnjama ultranacionalističkih grupa.

04/10/2012

Lili Linč za Southeast European Times iz Beograda -- 4.10.2012.

Srpske vlasti mobilisale su 2.000 pripadnika interventne policije u Beogradu i obezbeđivale Ambasadu SAD u sredu (3. oktobra), nakon što su pretnje huligana i ultranacionalističkih grupa dovele do otkazivanja gej >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Parade ponosa već drugu godinu zaredom.

Snage bezbednosti zauzele su pozicije oko kulturnog centra u kojem se održavala izložba fotografija organizovana u sklopu aktivnosti nedelje ponosa, kao i u centru Beograda i ispred američke ambasade.

Mala grupa demonstranata okupila se ispred kulturnog centra pevajući patriotske pesme u znak protesta zbog te kontroverzne izložbe, za koju neki kažu da je bila uvredljiva po hrišćane. Uprkos pretnjama ultranacionalističkih grupa, nasilja nije bilo.

Zvaničnici su otkazali paradu zakazanu za subotu i sva druga javna okupljanja tog dana, navodeći kao razlog bezbednosne zabrinutosti. Premijer Ivica Dačić je u svom saopštenju naveo da vlada strahuje da bi događaj mogao da se pretvori u nasilje. Parada održana 2010. godine rezultirala je sukobima ultranacionalista i policije, u kojima je povređeno preko 100 osoba. Parada planirana prošle godine takođe je bila otkazana.

Goran Miletić, Jedan od organizatora parade, rekao je da je izložba fotografija protekla nesmetano, uprkos kontroverzi, jer je vlada dala obezbeđenje da je zaštiti. „Uopšte nije bilo teško obezbediti ovaj događaj“, rekao je on za SETimes. „Za policiju je to vrsta rada koju obično obavlja i obavila je to vrlo dobro jer je postojala politička volja.“

Otkazivanje parade ponosa izazvalo je kritike organizacija za ljudska prava, a očekuje se da će predstavljati razočarenje i za EU, koja je Paradu ponosa posmatrala kao test povećenosti Srbije ljudskim pravima i političke volje da se ranjive grupe stanovništva zaštite od nasilja.

Preko 2.000 policajaca i snaga bezbednosti mobilisano je posle pretnji huligana i ultranacionalističkih grupa. [Lili Linč/SETimes]

Neki tvrde da je odluka srpske vlade da zabrani paradu više vezana za političko manevrisanje nego za zabrinutost oko javne bezbednosti.

„Ključni razlog koji stoji iza takve odluke nije bezbednosna procena, nego politička“, rekao je za SETimesFilip Ejdus, koji predaje bezbednosne nauke na Univerzitetu u Beogradu. „Kada je u pitanju bezbednost, desničarske grupe koje prete velikim nasiljem mogle bi lako da se neutralizuju. Većina ljudi u Srbiji ne gleda pozitivno na gej paradu, pa vlada u Srbiji jednostavno ne želi da je povezuju sa nečim toliko nepopularnim.“

Mada je policija bila uspešna u suzbijanju svakog nasilja tokom aktivnosti vezanih za nedelju ponosa, neki su kritikovali policijski sindikat zbog njegovog političkog stava oko parade ponosa. Sindikat je objavio saopštenje u kojem se navodi da parada treba da bude zabranjena, a neki bezbednosni eksperti su postavili pitanje da li policija treba ili ne treba da donosi odluku koga će štititi kada je na dužnosti.

Sonja Stojanović iz beogradskog Centra za bezbednosne studije rekla je da su političari odgovorni da prenesu policiji da je neophodno štititi sve građane.

„Policija najbolje zna šta može da radi i kako može da radi to, ali političari treba da budu ti koji joj kažu koga treba da štiti i iz kog razloga“, rekla je ona za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.