Raspodela funkcija u vladi do utorka

Izvor: Blic, 13.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspodela funkcija u vladi do utorka

Konačni dogovor koalicije „Za evropsku Srbiju" i stranaka okupljenih oko SPS mogao bi biti postignut već u utorak, kaže za „Blic" izvor u vrhu koalicije. Međutim, to ne znači da će tog dana biti objavljeno i da je formirana nova vlada Srbije, već samo da će narednih dana biti sazvano zasedanje Skupštine Srbije, na kojoj bi novoformirana skupštinska većina izabrala vladu. Kako dodaje „Blicov" sagovornik, lideri DS i SPS, Boris Tadić i Ivica Dačić, trebalo bi da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sastanu u nedelju, nakon Dačićevog povratka iz Španije.

Do utorka, kako je planirano, trebalo bi da se raspodele i funkcije i dogovori konačni sastav buduće vlade Srbije. Dogovor koalicije oko DS i SPS-PUPS-JS više nije upitan ni za DSS sa kojim je koalicija oko SPS pregovarala posle održanih izbora 11. maja.

Funkcioner DSS Zoran Lončar izjavio je juče da ta stranka više nema nameru da pravi vladu sa „nepouzdanim partnerima" i da SPS više neće biti potreban nikakav izgovor za koaliciju sa Demokratskom strankom. Lončar je dodao da će početkom sledeće sedmice Predsedništvo DSS zauzeti stav i doneti odluku o sudbini pregovora sa SPS.

- SPS u pregovorima za formiranje vlade igra duplu igru i danju javno sa nama pregovora, a noću sa drugom stranom. Sve upućuje na to da SPS traži neki izgovor koji bi mu poslužio za pravljenje koalicije sa strankama oko DS - rekao je Lončar. On je dodao da su za donošenje odluke o prekidu pregovora sa SPS dovoljne činjenice da DSS i SPS različito vide suštinska pitanja o Kosovu i evropskim integracijama, kao i da SPS u pregovorima igra duplu igru.

Portparol SPS Đorđe Milićević, međutim, ponovio je juče da konačnu odluku Predsedništva socijalista i koalicije SPS-PUPS-JS o daljim koracima vezanim za sporna pitanja formiranja parlamentarne većine sa narodnjacima i radikalima treba očekivati „u narednim danima".

- Nije politički svrsishodno unositi bespotrebnu nervozu. Srbija je prošlog puta od konstituisanja parlamenta čekala tri meseca na formiranje vlade - kazao je Milićević posle Lonačareve izjave medijima.

Milićević smatra da je svima poznato da DSS nikada nije imao, niti će imati, pouzdanijeg partnera od SPS, „što smo i pokazali podržavajući tri godine manjinsku vladu DSS".

- Jasno je svima da nema parlamentarne većine bez jedinstvenog stava svih stranaka naše koalicije i SPS pokušava da dođe do dogovora i prevazilaženja različitih stavova unutar koalicije - rekao je Milićević i ponovio da ta koalicija ne razgovara ni sa jednom drugom strankom dok traju pregovori sa narodnjacima i radikalima.

Lider JS dragan Marković Palma najavio je juče da će pregovori koalicije SPS, PUPS i JS sa listom „Za evropsku Srbiju" početi početkom iduće nedelje.

Boris Tadić: SSP trasirao put Srbije ka EU

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče u Atini da će formiranje proevropske, socijalno odgovorne vlade, omogućiti da se Srbija kreće ubrzano ka EU , i stvoriti priliku za početak istinskih pregovora o budućem statusu Kosova, čiji će rezultat biti kompromis, potvrđen u Savetu bezbednosti UN. Tadić je, na samitu lidera zemalja Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, ocenio da se države Zapadnog Balkana danas razlikuju po tome da li su članice EU ili ne.

- Na sreću, ovo je samo privremena situacija, jer smo svi saglasni da je naša zajednička budućnost u EU - rekao je Tadić. On je ocenio da potpisivanje SSP sa Srbijom ima istorijski značaj i pokazuje da je put Srbije u EU konačno trasiran.

Dulić ministar za EU

Kako „Blic" saznaje, Dragan Šutanovac zadržaće resor odbrane, a Vuk Jeremić će biti ministar spoljnih poslova. Najverovatnije će se formirati novo ministarstvo za EU koje bi moglo da pripadne Oliveru Duliću. Ukoliko Mirko Cvetović bude mandatar, ostaje upražnjeno mesto ministra finansija, a Tadić razmišlja o nestranačkoj ličnosti. Najbliža ovom resoru je Vesna Arsić, koja je od 2001. do 2004 bila viceguverner, a od 2004. do 2007. godine zamenik ministra finansija. Lider LSV Nenad Čanak odustao je od zahteva za mesto gradonačelnika Novog Sada i biće najverovatnije vođa delegacije u Savetu Evrope, a dobiće i nekoliko mesta državnih sekretara u ministarstvima. Naši izvori tvrde da Mađarska koalicija može da računa na mesto ministra poljoprivrede samo ukoliko se odrekne zahteva za mesto gradonačelnika Subotice.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

„Blic": Konačan dogovor DS i koalicije oko SPS u utorak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2008, 01:37

BEOGRAD - Konačni dogovor koalicije „Za evropsku Srbiju" i stranaka okupljenih oko SPS mogao bi biti postignut već u utorak, kaže za „Blic" izvor u vrhu koalicije. Međutim, to ne znači da će tog dana biti objavljeno i da je formirana nova vlada Srbije, već samo da će narednih dana biti sazvano...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.