Raspevano jato kanarinaca Mikice Jevtića

Izvor: RTS, 10.Jan.2019, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspevano jato kanarinaca Mikice Jevtića

Užičanin Mikica Jevtić, član beogradskog društva za zaštitu i odgoj ptica „Slavuj", jedan je od malobrojnih odgajivača ptica pevačica - malino kanarinaca. Za gotovo dve decenije bavljenja ovim hobijem, njegove ptice osvojile su mnogobrojne nagrade i priznanja, a Mikica je postao jedan od najboljih uzgajivača ove vrste ptica.
Kratkotrajno privikavanje na svetlost i okruženje, a onda raspevavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ruta za rutom, slede klokot, bolend, rolend, vodene ture i sve druge, obavezne melodije koje znaju samo vrhunski pevači iz jata užičkog uzgajivača ptica Mikice Jevtića. 

"Mora da zna deset ruta na takmičenju, jedna tura ako fali mnogo bodova odnosi, tako da mora da ima svih deset tura. Najmanje četiri do pet sati se mora oko ptica provesti, trenirati ih", objašnjava Mikica. Nekada muzičar po profesiji, Mikica je, kaže, slučajno postao jedan od najuspešnijih uzgajivača žutih i belih, malino kanarinaca.
"Dobio sam od svog druga Aleksandra Arsića sudije, ptice na poklon. On mi je dao svoje najbolje primerke koje sam ja ostavio u priplod, izvodim i od tih devedesetih godina intenzivno se takmičim do današnjih dana" kaže Mikica.
Balkanski i višestruki prvak Srbije, uz puno ljubavi i strpljenja, s vremenom je postao vodeći uzgajivač, kažu s posebnim darom za ovaj hobi.
Ume da školuje, da spremi brzo, veliki je stručnjak za to. Zna da odabere, zna onaj proces koji treba da radi sa pticama i dobije rezultate", kaže Mijo Drović, odgajivač iz Užica. 

"Od tih ptica uvek izaberem, ostavim sebi najbolje i tako da oni uče ostale ptice mlade koje izvedem, pesmi. Njihova pesma, ja to obožavam, meni je to muzika, muzika za mene", dodaje Mikica.
Raspevano jato sada je u fazi izvođenja, pripreme i odabira najboljih ptica „učitelja" i pevača za jesenju takmičarsku sezonu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.