Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspevani kardinal

U vrtovima istočnog dela severne Amerike često se može videti nemirna crvenkasta ptičica – kardinal. Ime je dobila zbog jarkocrvenog perja mužjaka, čija boja podseća na odoru visokih sveštenika katoličke crkve. Osim po boji perja, ove ptice pevačice kristalno čistog glasa, zbog kojeg ih nazivaju i slavujima iz Virdžinije, prepoznaju se i po dugom repu, snažnom kupastom kljunu i ćubi na vrhu glave.
Kardinali žive u paru, koji zajedno provodi celu sezonu, a ponekad ostaje nerazdvojan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do kraja života. Kada ugledate jarkocrvenog mužjaka, dobro osmotrite okolinu: u blizini je sigurno i ženka, koju ćete poznati po tamnijem, braonkastom perju. Ove ptičice, teške jedva pedesetak grama, kriju se na ivicama šuma, a često se mogu videti i u baštama, u gustim živicama, šiblju i žbunju.

Hrane se zrnevljem, voćem i insektima, a ne odbijaju ni hranu koju im ostavljaju ljudi. Najviše vole semenke suncokreta i zrna kukuruza, a u ljubavni ritual para ovih ptica, pored jutarnjeg i večernjeg natpevavanja i šepurenja mužjaka, obavezno ulazi i uzajamno hranjenje. Sezona parenja traje od marta do septembra, a ženka najčešće izvede dva legla ptića: jedno u martu, a drugo u junu ili julu. Gnezdo od grančica svija sama, trudeći se da ga što bolje sakrije u gustom žbunju. Ova miroljubiva ptičica jedino u vreme ležanja na jajima postaje agresivna, braneći svoju teritoriju od uljeza i grabljivaca. Kad oseti opasnost, prvo će se oglasiti pozivom na uzbunu, a zatim pokušati da uplaši nezvanog gosta šireći krila i jureći prema njemu, ali ga neće napasti. Odrasle ptice u opasnosti su od mačaka, pasa, sova i veverica, dok su jaja i ptići česta poslastica zmija.

Pošto snese do pet zelenkastih jaja, ženka na njima neprekidno leži desetak dana, dok joj mužjak donosi hranu. Uz tek ispiljene ptiće ostaje dva dana, a zatim prvi put napušta gnezdo. O podmlatku se brinu oba roditelja, koji čiste gnezdo i donose mladuncima hranu. Na jelovniku krilatih mališana nalaze se samo insekti. Ptići počinju da izlaze iz gnezda već posle desetak dana, ali od roditeljske brige zavise još dva meseca. Tada odlaze ili ih majka otera kako bi mogla da na svet donese još jednu grupu mladunaca. Mladi kardinali udružuju se u "omladinska" jata sa ostalim rođacima ispiljenim istog proleća.

I mlade i starije ptice zimu provode okupljajući se u jata, da bi u proleće svaki par otišao na svoju stranu.

D. D.

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.