Raspala se rumunska vladajuća koalicija

Izvor: RTS, 01.Okt.2009, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspala se rumunska vladajuća koalicija

Rumunska koaliciona vlada danas je pala pošto su ministri iz redova socijaldemokrata podneli ostavke u znak solidarosti sa smenjenim zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Danom Nikom.

Vladajuća koalicija u Rumuniji se danas raspala. Predsednik Trajan Basesku je potpisao dekret o smenjivanju vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova Dana Niku, predstavnika socijaldemokrata, koji su zbog toga izašli iz vlade, kao što su ranije najavili.

Basesku je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dekretom za vršioca dužnosti vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova imenovao Vasilea Blagu, ministra regionalnog razvoja u Vladi Emila Boka, a pripada premijerovoj Demokratsko-liberalnoj partiji (PDL).

Devet ministara Socijaldemokratske partije (PSD) već je podnelo ostavke premijeru Emilu Boku, što su i obećali ako šef države potpiše dekret o smenjivanju Dana Nike.

Vlada Rumunije sada ostaje sa polovinom broja ministarstava, među kojima su i ministarstva spoljnih poslova, prosvete, rada, malih i srednjih preduzeća, životne sredine.

Lideri PDL su danas izjavili da će vlada i dalje da funkcioniše manjinski.

Skandal je izbio u ponedeljak kada je premijer Emil Bok odlučio da smeni vicepremijera i ministra unutrašnjih poslova Dana Niku, pod izgovorom da je kriminal van kontrole i zbog izjava da ima informacije o krađi na predsedničkim izborima.

PSD je odmah reagovao i upozorio svog koalicionog partnera da će,  ukoliko predsednik Basesku potpiše dekret o smenjivanju ministra unutrašnjih poslova, svi ministri socijaldemokrata podneti ostavu.

Politička kriza koja postoji od kako se vladajuća koalicija formirala pre devet meseci, od ponedeljka se razbuktala i stigla do krize vlade.

Lideri PSD su stalno govorili da odgovornost za krizu snosi predsednik Trajan Basesku, jer bez njegove saglasnosti Emil Bok ne bi smenio Dana Niku.

Naglasili su da je do toga došlo jer je PDL koja podržava Baseskua,  zainteresovana za Ministarstvo unutrašnjih poslova, jer ono ima veliku ulogu u organizovanju i kontrolisanju predsedničkih izbora koji se održavaju 22. novembra.

Predsednik Basesku se juče sastao sa liderima dve vladajuće partije-Mirčeaom Džoanom i Emilom Bokom, u vezi sa nastalom krizom, a sinoć je tražio od Dana Nike da podnese ostavku, da bi se kriza smirila.

Televizija "Realitatea" je danas pošto je Basesku potpisao dekret o smenjivanju ministra unutrašnjih poslova, prenela snimke gde se vidi predsednik kako veselo igra sa studentima na trgu u gradu Klužu,  posle otvaranja univerzitetske godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.