Raskol u kraljici sportova

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raskol u "kraljici sportova"

Šta je uzrok atletskog raskola, koji gotovo pola godine zaokuplja "kraljicu sportova" u Srbiji i u poslednje vreme zabavlja svekoliku javnost?

Različite koncepcije rada i podizanje kvaliteta sporta ili borba za vlast?

Direktan "krivac" je Milan Spasojević koji je odlučio da se povuče sa mesta predsednika pune dve godine pre isteka mandata i da predsedničku funkciju ostavi nekom ko će da ima više vremena za atletiku, a uzrok raskola je borba za vlast.

Na to >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << upućuje i najbliža istorija atletike u Srba.

U poslednjoj godini prošlog veka grupa atletskih klubova (čitajte: atletskih radnika) pokrenula je kampanju za smenu tadašnjeg predsednika Atletskog saveza Jugoslavije Svetozara Krstića. On je u atletiku došao iz politike, kao potpredsednik Vlade Srbije, ali 2000. godine bio je daleko od vlasti.

U početku zagovarači promena nisu se obazirali ni na Statut, pa je tako Atletski savez Srbije proglasio za novog predsednik ASS tadašnjeg ministra zdravlja Milovana Bojića. To, naravno, nije prošlo, jer je predsednika mogla da bira samo Skupština ASJ, dakle delegati atletskih saveza Srbije i Crne Gore. Tek kada je postignut dogovor sa AS Crne Gore, koji je uključio i neke finansijske kompenzacije koje su se kasnije našle i na sudu, Bojić je legalno izabran za predsednika ASS.

Međutim 5. oktobar 2000. stvar je vratio na početak. Bojić se povukao sa funkcije ne stigavši da svoje predlagače nagradi saveznim funkcijama i Krstić je ponovo dobio poverenje Skupštine ASJ.

Sada su se bezmalo isti klubovi, odnosno isti atletski radnici, svrstali uz ministra za infrastrukturu Velimira Ilića i suprotstavili ga, ponovo, Svetozaru Krstiću koji je u predsedničku trku ušao sa pozicije predsednika Atletskog saveza Beograda i uz podršku i postojećeg Upravnog odbora Atletskog saveza Srbije, pa dakle i Milana Spasojevića i – gle slučajnosti – još jednog ministra. Reč je o Aleksandru Popoviću koji je potpredsedničko mesto dobio pre svega kao bivši atletičar i reprezentativac. Naravno ni ministarski položaj mu nije škodio.

U prvoj rundi glasanja Krstić je imao glas više od Ilića i glas manje od potrebne većine, u drugoj Ilić je imao glas više i, opet, glas manje od neophodne natpolovične većine prisutnih članova Skupštine, pa je Komisija Ministarstva omladine i sporta razmatrajući sva relevantna dokumenta ustanovila da je izbor Ilića, koji je posle velikih pritisaka njegovih pristalica "uslovno konstatovao" predsedavajući Spasojević, nelegitiman.

Stoga, nelegitimnim može da se smatra i treći izborni krug koji je sazvao Ilić i na kojem je aklamacijom izabran za predsednika.

ASS (staro rukovodstvo) pokrenulo je novi izborni proces i izborna sednica Skupštine ASS trebalo bi da se održi u januaru 2008. a sportisti koji su ispunili norme za Olimpijske igre u Pekingu zatražili su da se izbori održe po završetku Olimpijskih igara.

Bez obzira ko će se kandidovati za predsednika (mogući su i stari i novi kandidati) i bez obzira ko pobedi, antagonizam koji postoji između dve grupe atletskih radnika ostaće i ubuduće, ali i on je bolji od revanšizma, a srpska atletika ima premalo kvalitetnih trenera i sportskih radnika da bi lični odnosi odlučivali ko može njome da se bavi a ko ne.
Ž. Baljkas

--------------------------------------------------------------------------

Država podržala Đerića

Kada je na vanrednoj skupštini Bokserskog saveza Srbije za novog predsednika izabran Velizar Đerić, činilo se da će, godinama unazad, stalne nesuglasice u ovom nekada trofejnom sportu konačno prestati. Međutim, Đerićev izbor je odmah osporio bivši predsednik BSS Slobodan Kačar, naš najbolji bokser u istoriji. I tako su se do tada bliski saradnici iznenada našli na suprotnim stranama, iako je Đerić i dalje iskazivao veliko poštovanje Kačaru, koji se osetio "prevarenim", pa je otuđio pečat, a novo rukovodstvo nije želelo da uđe u kancelariju Saveza na Terazijama dok se o svemu ne izjasni nadležni državni organ.

Ministarstvo za omladinu i sport Vlade Republike Srbije 20. septembra izdalo je rešenje da je legitimni predsednik BS Srbije Velizar Đerić, pa je uz pomoć države, Olimpijskog komiteta i Saveza sportova Srbije, naša reprezentacija pod stručnim vođstvom novog selektora Zorana Manojlovića ipak učestvovala na Svetskom prvenstvu u Čikagu, čime je sprečena velika bruka za naš sport, jer je postojala opasnost da se zbog opstrukcije smenjenih čelnika naši bokseri uopšte ne pojave na šampionatu u Americi.

Iako je sada u srpskom boksu, bar formalnopravno gledano sve jasno ogorčeni Kačar se nikako ne miri sa takvim stanjem. On se žalio Vrhovnom sudu Srbije, ali je i protiv njega podneta krivična prijava za lažno predstavljanje i krivotvorenje pečata, koji je u međuvremenu proglašen nevažećim. Iz BSS nam je rečeno i da je Slobodan Kačar bio samo gost na nedavnom sastanku Izvršnog komiteta Evropske amaterske bokserske federacije u Parizu i da tamo nije mogao da predstavlja Srbiju.

– Najvažnije je da srpski boks u poslednje vreme ide krupnim koracima napred. To je svakako i plod uspešne saradnje sa prvim čovekom Saveza profesionalnog boksa Srbije dr Miroslavom Popovićem. Zajedničkim naporima za kratko vreme smo ostvarili odlične rezultate – kazao je Velizar Đerić, nekadašnji ministar za sport u Vladi SR Jugoslavije.
L. Delić

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.