Raška - prestonica kulture

Izvor: RTS, 17.Avg.2011, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raška - prestonica kulture

Počele 18. "Raške duhovne svečanosti", jedna od retkih kulturnih manifestacija tog tipa koja okuplja umetnike iz Srbije i celog sveta. Osnovni cilj svečanosti da, uprkos ekonomskim i političkim nevoljama, pokaže da kultura, ipak, traje, kažu organizatori.

Intoniranjem himne "Raški uranak" sinoć su u Raški otvorene "Raške duhovne svečanosti", kulturna manifestacija ovog kraja, koja uspešno čuva tradiciju i kulturu već punih 18 godina.

Prvo veče "Raških >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << duhovnih svečanosti" obeležili su pesnici Ljubica Miletić, Dragan Kolundžija i Dragan Dragojlović, koji su održali pesničko poselo.

Ljubitelji klasične muzike uživali su u koncertu Dalibora Bogdanovića na solo čelu uz kamernu pratnju. Otvorena je i izložba slika sa 10. Međunarodne likovne kolonije.

Tiodor Rosić, umetnički direktor "Raških duhovnih svečanosti" rekao je da je osnovni cilj Raških duhovnih svečanosti da pokažu da, uprkos ekonomskim i političkim nevoljama koje su zadesile sve ljude ove zemlje, kultura traje.

Večeras su na programu naučna tribina dr Albena Ivanova člana bugarske Akademije nauka, zatim Trio harmonika "LUX aeterna" kao i pozornišna predstava Karolina Nojber.

"Raške duhovne svečanosti" završiće se 19. avgusta na Preobraženje, a zadnjeg dana kulturne manifestacije biće uručeno priznanje "Stefan Prvovenčani" književniku Milisavu Saviću.

Priznanje "Stefan Prvovenčani" ustanovljeno je pre nekoliko godina i dodeljuje se istaknutim pojedincima za ostvareno delo i zasluge očuvanja kulture i tradicije.

Prvi dobitnik ovog vrednog priznanja "Raških duhovnih svečanosti" bio je kompozitor Svetislav Borić, a potom filozof Mihailo Đurić, režiser Emir Kusturica, pesnik Slobodan Raketić i mnogi drugi.

Od 2002. godine sastavni deo "Raških duhovnih svečanosti" je i Međunarodna kolonija "Akademija Jelena Anžujska" u kojoj je tokom predhodnih sedam godina gostovalo preko 60 umetnika iz Srbije i celog sveta i Raški ostavilo preko 100 umetničkih dela - slika i skulptura.

"Raške duhovne svečanosti" traju 18 godina i postale su zaštitni znak Raške, koja se tokom manifestacije pretvori u prestonicu kulture, a održavaju se svake godine u nedelji Preobraženja.

Organizatori ove manifestacije republičkog značaja su  Centar za kulturu "Gradac" i opština Raška.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.