Izvor: B92, 25.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasim Delić otputovao u Hag

Sarajevo -- Bivši general Armije BiH Rasim Delić otputovao je danas u Hag, gde treba da danas javi u pritvorsku jedinicu Haškog suda.

Delića su danas na sarajevskom aerodromu ispratili članovi porodice, prijatelji i predstavnici boračkih udruženja. Početak suđenja Deliću, koga Haški tribunal tereti za kršenje zakona i običaja ratovanja. najavljen je za 9. juli.

U optužnici se, pored ostalog, navodi da Delić nije preduzeo nužne i razumne mere da spreči >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mučenje, premlaćivanja i ubistva koje su počinili njegovi potčinjeni nad zarobljenim pripadnicima Vojske RS u logoru Kamenica, kao i silovanje tri žene u tom logoru.

Optužnica protiv Rasima Delića u Hagu je otpečaćena 23. februara 2005. godine. Delić se dobrovoljno predao sudu u Hagu 28. februara iste godine, ali je Vlada Federacije dala garancije za njegovo oslobađanje do početka suđenja.

Delić je iz Haga doputovao u BiH u maju 2005. godine. Njegov pasoš predat je Ministarstvu pravde Federacije BiH, a tokom boravka van zatvora, bili su mu zabranjeni kontakti s medijima i svedocima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.