Rasema Handanović izručena BiH

Izvor: RTS, 27.Dec.2011, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasema Handanović izručena BiH

Vlastima BiH izručena Rasema Handanović, osumnjičena za učešće u ratnom zločinu nad hrvatskim civilima i vojnicima u selu Trusina 1993. godine.

Iz Sjedinjenih Američkih Država vlastima Bosne i Hercegovine izručena je Rasema Handanović (39), zvana Zolja, državljanka BiH, koja je osumnjičena za ratni zločin počinjen 1993, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Handanovićeva je sa međunarodnog aerodroma u Sarajevu odvedena u pritvor, odakle će biti sprovedena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužiocu Posebnog odelenja za ratne zločine tužilaštva BiH.

Rasema Handanović se kao bivša pripadnica Specijalnog odreda za posebne namene pri Vrhovnoj komandi Armije BiH sumnjiči za ratni zločin počinjen 16. aprila 1993. godine. u selu Trusina kod Konjica.

Handanovićeva je osumnjičena da je učestvovala u napadu na civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti u selu Trusina, kada je ubijeno 18 civila i četiri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, a ranjeno je više osoba, među kojima i dvoje dece.

Ona je osumnjičena da je 16. aprila 1993. godine lično učestvovala streljanju tri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali i tri civila u zaseoku Gaj, selo Trusina.

Istragom u tom predmetu, tužilaštvo BiH je utvrdilo da je osumnjičena nakon rata napustila BiH i da se nalazi na teritoriji SAD.

Nakon toga je tužilaštvo BiH prema pravosudnim institucijama SAD uputilo molbu za njen pronalazak i izručenje pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.