Raša Popov dobija spomenik u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2020, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raša Popov dobija spomenik u Beogradu

Na današnjoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, usvojene su inicijative da se podignu spomenici Raši Popovu, Matiji Banu, Teodoru Jankoviću Mirijevskom, kao i inicijativa za podizanje spomenika "Večna vatra".

Gradski urbanista Marko Stojčić, u svojstvu građanina, podneo je inicijativu da srpski književnik, publicista i glumac Raša Popov dobije spomenik i plato na prostoru između zgrade Gradske uprave u ulici 27. marta i stambene >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zgrade kod broja 33.

Raša Popov živeo je u tom delu grada. Građani stambene zgrade u ulici 27. marta pokrenuli su inicijativu da se uredi taj plato, sa željom da jednog dana taj prostor ponese ime Raše Popova, kao i da mu se podigne spomenik, saopštio je Beoinfo.

Članovi Komisije usvojili su i inicijativu Gradske opštine Čukarica, da se ispred zgrade ove opštinske institucije podigne spomenik Matiji Banu.

Matija Ban naselio se na prostoru današnjeg Banovog brada i podigao kuću, gde se svakodnevno okupljala beogradska elita. Banovo brdo se prvobitno zvalo Banovac, da bi kasnije ponelo ime Matije Bana.

Ban je po mnogo čemu povezan sa Banovim brdom, pa su građani ovog dela grada želeli da mu se na neki način oduže. Ovu inicijativu podržalo je i Udruženje Starih Čukaričana.

Na sednici je usvojena i inicijativa Gradske opštine Zvezdara da se podigne spomenik Teodoru Jankoviću Mirijevskom, a i da taj park ponese ime ovog prosvetitelja.

Mirijevski vodi poreklo iz tadašnjeg sela Mirijevo, sadašnjeg naseljenog mesta u Beogradu. Bio je veliki racionalista, prosvetitelj i za vreme njegovog života doživljen je procvat građanske svesti. Svom imenu i prezimenu dodao je Mirijevski, kako bi na taj način zadržao svoje poreklo koje vodi iz sela Mirijeva.

Članovi Komisije usvojili su inicijativu Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ da se podigne skulpturno-arhitektonska kompozicija "Večna vatra" na spomen groblju "Oslobodiocima Beograda".

Autor idejnog rešenja je akademik Ruske akademije umetnosti Andrej Tirtišnjikov.

Spomenik će biti izrađen od prirodnog kamena peščara, koji je već korišćen za izradu Spomen groblja "Oslobodiocima Beograda", na koji način će biti zaštićena istorija i tradicija tog mesta. Predviđen je i ispis na samom spomeniku koji bi glasio "Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno".

Na sednici Komisije usvojena je i inicijativa građanke Snežane Janić Lukinović i Odbora Međunarodnog filmskog festivala FEST i gradske ustanove kulture Centra beogradskih festivala, da jedna ulica u Beogradu ponese ime Milutina Čolića.

Milutin Čolić je jedan od osnivača najznačajnije filmske manifestacije u zemlji i manifestacije od posebnog značaja za Grad Beograd - Međunarodnog filmskog festivala FEST.

Usvojena je i inicijativa Gradske opštine Rakovica da deo Podavalske ulice od broja 60 do broja 110 ponese ime Svetog Vladike Nikolaja Žičkog.

U obrazloženju samog predloga stoji da je inicijativa zasnovana na osnovu zahteva građana iz naselja Resnik, jer postojeća ulica Podavalska od broja 60 do broja 110 direktno vodi ka crkvi Svetog Vladike Nikolaja Žičkog.

Naseljeno mesto Resnik je jedna velika celina. Pri kraju je proces izgradnje crkve Svetog Vladike Nikolaja Žičkog. Deo ulice koji bi poneo ime srpskog sveca čini središnji deo Resnika i građani su se dugo udruživali i želeli da dobiju jednu ulicu koja vodi do same porte crkve, a koja bi ponela ime Svetog Vladike Nikolaja Žičkog. Ovo je vrlo značajna inicijativa za gradsku opštinu Rakovica, ali i za ceo Beograd, istakla je Nataša Nikolić, član Komisije.

Na sednici Komisije usvojena je i inicijativa Kuće legata da se postavi spomen-ploča velikoj srpskoj slikarki Ljubici Cuci Sokić, na fasadi zgrade u ulici Braće Jugovića, gde je i stanovala, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

USVOJENE INICIJATIVE Raša Popov, Matija Ban i Teodor Janković Mirijevski dobiće spomenike na OVIM lokacijama

Izvor: Blic, 24.Feb.2020

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda Andrea Radulović saopštila je da su danas na sednici ove komisije usvojene inicijative da se podignu spomenici Raši Popovu, Matiji Banu, Teodoru Jankoviću Mirijevskom, kao i inicijativa za podizanje spomenika "Večna...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.