Raonić: Naelektrisana atmosfera u Crnoj Gori pred izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2020, 13:22

Raonić: Naelektrisana atmosfera u Crnoj Gori pred izbore

Analitičar Boris Raonić, iz Građanske alijanse u Podgorici, kaže da "tenzičnu" atmosferu među akterima u političkom životu Crne Gore, koju prati nerazumevanje i nedostatak komunikacije, treba posmatrati u kontekstu predstojećih izbora, u septembru.

"Naelektrisana i ružna atmosfera može da ode u neželjenom pravcu. Dolazi do nadgornjavanja za bolju poziciju pred izbore", smatra Raonić, navodeći da Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve šalje pomirljive >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poruke, što je, kako ocenjuje, dobro, a što, tvrdi on, u nekim prošlim vremenima, nije bio slučaj.

"Na žalost vlasti, Mitropolija se konačno ponaša kako vlastima ne odgovara", kazao je Raonić.

Prema njegovim rečima, vlast se, sa druge strane, fokusira na svoje biračko telo, te ističe da u tom svetlu treba posmatrati poruku od strane premijera Crne Gore, Duška Markovića, koji je situaciju sa Mitropolijom predstavio kao "poziv na dijalog koji je odbijen", nudeći "suspenziju zakona".

"To je, u stvari, poruka njihovim glasačima da naprave otklon od litija", smatra Raonić i dodaje da DPS-u veliki problem predstavlja veliki broj njihovih glasača na litijama.

Upitan za ocene ustavnosti zakona o slobodi veroispovesti od Ustavnog suda Crne Gore, i od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, on je naveo da Ustavni sud CG ne uliva poverenje nikome, ni međunarodnoj javnosti, a ni onoj u Crnoj Gori.

"On je u v.d. stanju, a nema ni prvenstvene inicijative za preispitivanje ustavnosti zakona, stoga Ustavni sud nema ni na osnovu čega da odlučuje, a i kada odlučuje njihove odluke su spore i zakasnele", navodi Raonić.

Objašnjava da dok se ne dođe do Suda u Strazburu, treba da budu iscrpena sva pravna sredstva u Crnoj Gori.

"Poruka predsednika crnogorske vlade je mudra, a to je prepoznala i Mitropolija koja želi pregovore pre izbora i to direktne", rekao je Raonić i dodao da očekuje da će se trenutna situacija, iako izgleda kao pat pozicija, rešiti vrlo brzo, "kroz direktne pregovore".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.