Izvor: Blic, 11.Sep.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rano ste se ponadali

Ako ste jedan od onih vozača koji su se gorivom proteklih meseci snabdevali u Bosni, Mađarskoj ili Rumuniji, ako ste pri tom primetili neverovatnu razliku u ceni, ali i kvalitetu benzina ovde i tamo, onda ste sigurno sa radošću dočekali vest o otvaranju tržišta derivata u Srbiji 2011. godine. Jer bi to otprilike značilo veliki izbor derivata, raznolike, ali niže cene, bolji kvalitet i, naravno, zbogom susedi i šverc. Pa, prerano ste se ponadali!

Da li će prave tržišne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << utakmice kod nas od nove godine i biti, u najmanju ruku je neizvesno. Najava da će mali naftaši sklopiti dugogodišnji ugovor sa Naftnom industrijom Srbije o kupovini derivata isključivo kod ove kompanije, kao i nastup malih pumpi pod imenom NIS-a, naterala je mnoge da pomisle da će se monopol i dominantan položaj jedne kompanije nastaviti i nakon 2011. godine. I to sa razlogom: NIS i mali prometnici zajedno imaju čak 80 odsto pumpi. To već dovoljno govori o dominaciji.

Kako onda da očekujemo veliki izbor i raznolike cene. Država, koja i sama već dugo najavljuje da produžetka monopola nema, na tako nešto ne sme da ostane nema. Mora da omogući slobodan izbor. Ako je tržište slobodno, onda to tako mora da bude u svakom smislu reči, bez eufemizama, bez zamena teza. Slobodno! Tržište je najbolji regulator, u suprotnom nam snabdevanje kod suseda i punjenje tuđih budžeta ne gine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.