Ranković očekuje preko 10 odsto za NDS u Beogradu

Izvor: Studio B, 22.Feb.2014, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ranković očekuje preko 10 odsto za NDS u Beogradu

Kandidat Nove demokratske stranke za gradonačelnika Beograda Boris Ranković očekuje da će u izbornoj trci u gradu osvojiti više od 10 odsto glasova Beograđana, a nakon izbora svakoga ko deli viziju NDS vidi kao prihvatljivog partnera.

Ranković u izjavi za Tanjug ocenjuje da ne postoje instant rešenja koja mogu odmah i na svim nivoima da dovedu do boljitka za građane, već da je napredak uvek plod dugoročnog planiranja, dok novac za funkcionisanje grada, kako kaže, može >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da se obezbedi iz evropskih fondova i optimizacijom postojećih sistema.

On kao prioritet navodi otvaranje novih radnih mesta, što smatra da treba uskladiti sa postizanjem ciljeva Strategije razvoja Beograda, a kao način za postizanje tog cilja pominje razvijanje novih industrijskih i privrednih zona.

Ne želeći da licitira s procentima, Ranković kao dobar izborni rezultat njegove stranke očekuje bar deset odsto glasova Beograđana, ali kaže da je važnije od toga da sugrađane trgne iz apatije, zadobije njihovo poverenje, vrati im viziju u sigurnu budućnost i "pronađe ih u izgubljenosti u koju su ih uveli neki političari u koje smo svi zajedno nekada verovali".

"Očekujemo više od 10 odsto i u Beogradu i u Srbiji, jer mislim da će ljudi prepoznati šta smo radili, našu snagu i sposobnost da im vratimo veru i da ono što obećamo i ispunimo, a mi ne obećavamo nerealno i ono što čini naš integritet su naši rezultati iz prošlosti", naveo je Ranković.

Nakon izbora, kaže, dobrodošli su svi koji dele viziju NDS, odnosno svi koji prihvataju da konstruktivno doprinesu rešavanju problema Beograđana.

"Takvima ćemo mi dati podršku ili će je oni dati nama. Takvi koalicioni partneri su prihvatljivi, odnosno svi u kojima budemo prepoznali takav potencijal", rekao je Ranković ne želeci da konkretno imenuje bilo koju stranku.

Ranković smatra da ga, u odnosu na ostale kandidate za gradonačelnika, izdvaja znanje da prepozna probleme grada, jer je radio na jednom od najvažnijih mesta u gradu (kao direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju), a, kako tvrdi, zna i načine i metode kako da rešava probleme u gradu.

"Mislim da sam u tom segmentu izgrađeniji nego ostali kandidati. Nisam političar, ja sam stručnjak koji je radio na tom mestu i mislim da sam dobro radio, a ti rezultati mogu da se provere", rekao je Ranković.

Dodao je i da je napredak uvek plod ozbiljnog rada, ali i da postoje stvari koje mogu da se urade odmah - recimo da javni prevoz bude jeftiniji, tačniji i komforniji, da ne povećavamo porez na imovinu, da se ukinu liste čekanja za dijagnostičke i specijalističke preglede...

U gradskom prevozu to konkretno znači napraviti jedinstveni tarifni sistem naplate, što će dugoročno svima omogući da se voze jeftinije, a što, kako je rekao, podrazumeva da ne može privatnik da naplaćuje karte.

Povećanje poreza na imovinu Ranković smatra pogrešnom odlukom, umesto koje predlaže da se proširi osnovica oporezivanja, a smanji stopa, odnosno da svi nelegalni i vanknjižni objekti uđu u sistem oporezivanja, a ne da porez plaćaju samo oni koji imaju uknjižene objekte i imovinu.

Socijalnu politiku u gradu Ranković bi doveo na nivo strateški i dugoročno održive podrške svim socijalno ugroženim licima, a ne, kao što je sada, ona bude jednokratna pomoć ili milostinja.

Kandidat NDS za gradonačelnika promovisao bi i ideju javno-privatnog partnerstva, čime bi se, kako navodi, investitorima prepustilo da izgrade nedostajuću primarnu infrastrukturu, a oni bi zauzvrat imali olakšice u pogledu broja radnih mesta koja će otvarati, i to bez obzira da li je reč o domaćim ili stranim investitorima.

"Beograd na vodi" je decenijska potreba spuštanja grada na reke, smatra Ranković, ali tvrdi da tim koji predlaže taj projekat nije dovoljno stručan i odgovoran da bi mogao da ga izvede do kraja.

"Mislim da rešenja koja se trenutno predlažu ne sagledavaju objektivno i adekvatno mogućnosti i načine realizacije projekta, jer nismo čuli kako će biti obezbeđena nedostajuća infrastruktura, ko će platiti naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta koja je prema grubim procenama preko milijardu evra, nismo videli adekvatno arhitektonsko - urbanističko rešenje...", rekao je Ranković.

On načelno podržava decentralizaciju, ceneći da grad treba da prepusti opštinama da usvajaju i izrađuju planove detaljne regulacije, uz istovremeno veću mogućnost izdavanja građevinskih dozvola za veći iznos bruto kvadrata.

Gradu nedostaju sredstva, a Ranković vidi efikasan način da se do njih dođe u optimizaciji postojećeg sistema i posebno sistema komunalnih preduzeća, dok kao mogućnost ostavlja i podizanje na viši nivo Agencije za saradnju sa EU, odnosno bolju poziciju u odnosu na pristupne fondove, a s obzirom da Beograd ima status regiona čime su mu otvorenije mogućnosti za pristup evropskim fondovima, na čemu se, kako tvrdi, do sada slabo radilo.

Ranković, koji je nedavno napustio DS, ocenio je da je prethodna vlast uradila puno dobrih stvari, posebno u domenu socijalne politike, ali i da je bilo i grešaka, kao što je prepuštanje sistema naplate prevoza privatniku.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ranković: NDS u Beogradu preko 10%

Izvor: B92, 22.Feb.2014

Beograd -- Kandidat NDS za gradonačelnika Beograda Boris Ranković očekuje da će u izbornoj trci u gradu osvojiti više od 10 odsto glasova Beograđana...Ranković kaže da nakon izbora svakoga ko deli viziju NDS vidi kao prihvatljivog partnera...Ranković ocenjuje da ne postoje instant rešenja koja...

Nastavak na B92...

Ranković očekuje preko 10 odsto za NDS u Beogradu

Izvor: Blic, 22.Feb.2014

Kandidat Nove demokratske stranke za gradonačelnika Beograda Boris Ranković očekuje da će u izbornoj trci u gradu osvojiti više od 10 odsto glasova Beograđana, a nakon izbora svakoga ko deli viziju NDS vidi kao prihvatljivog partnera...Ranković u izjavi za Tanjug ocenjuje da ne postoje instant...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.