Ranjena devojčica u bolnici PREKLINJALA lekare: Ne želim lažne noge, vratite mi moje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Nov.2023, 12:09

Ranjena devojčica u bolnici PREKLINJALA lekare: "Ne želim lažne noge, vratite mi moje!"

Potresne scene u Pojasu Gaze nakon mnogobrojnih vazdušnih napada.

Devojčica Lajan el Baz glasno jeca u bolovima kad popusti delovanje analgetika koje prima pošto su joj amputirane noge, nakon jednog od mnogobrojnih izraelskih vazdušnih napada na Gazu.

- Ne želim lažne noge - rekla je 13-godišnja Palestinka novinarima AFP u bolnici u Kan Junisu, u južnom delu Pojasa Gaze, gde je nabavka proteza ionako nemoguća misija.

Osiromašenoj palestinskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << teritoriji, koja je godinama pod izraelskom blokadom, sad i pod opsadom, ozbiljno nedostaje hrane, vode i goriva, a medicinska oprema retkost.

Svaki put kad Lajan otvori oči, vidi svoje zamotane batrljke.

- Želim da mi vrate noge nazad, oni to mogu - kaže u očaju iz svog bolničkog kreveta.

Njena majka Lamija el Baz (47) kaže da je Lajan ranjena prošle nedelje u napadu na četvrt Al Karara u Kan Junisu, u sklopu izraelskog neumoljivog vojnog odgovora na krvave napade Hamasa od 7. oktobra, u kojima je ubijeno više od 1.400 izraelskih vojnika i civila. Prema palestinskojm ministarstvu zdravlja koje vodi Hamas, više od 9.700 ljudi je ubijeno u Gazi od izbijanja rata, uključujući najmanje 3.900 dece.

Četvoro od njih bili su Lajanini rođaci, ubijeni u udaru koji je 13-godišnjakinju koštao nogu. Lamija kaže da su dve njene kćerke Ihlas i Hitam, kao i dvoje unučadi, uključujući i novorođenče, ubijeni kada je u izraelskom napadu pogođena njihova porodična kuća.

- Tela su im bila u raznesena - kaže Lamija, koja je morala da identifikuje svoje kćerke u mrtvačnici:

- Identifikovala sam Hitam po minđušama, a Ihlas po nožnim prstima.

Lajan, čije su lice i ruke prošarane povredama, pita:

- Kako ću se vratiti u školu kad moji prijatelji mogu da hodaju, a ja ne mogu?

Majka Lamija pokušala je da je umiri...

- Biću uz tebe. Sve će biti u redu. Još uvek imaš budućnost pred sobom.

U delu bolnice gde su pacijenti koji se leče od opekotina na krevetu jedna do druge leže sestre Lama i Sara el Aga, stare 14 i 15 godina. Leče se nakon napada 12. oktobra, u kojem su ubijeni Sarina sestra bliznakinja Sama i dve godine mlađi brat Jaja. Šavovi i ožiljci od opekotina vidljivi su na Laminoj poluobrijanoj glavi i čelu.

- Kad su me prebacili ovamo, zamolila sam sestre da mi pomognu da sednem i tada videla da mi je noga amputirana. Mnogo me je bolelo, ali zahvalna sam bogu što sam još živa - kaže Lama.

Ona nema nameru da dopustiti da joj invaliditet odredi budućnost.

- Dobiću veštačku nogu i nastaviću sa studiranjem kako bih mogla da ostvarim svoj san i postanem doktorka.

Upravnik bolnice Nahed Abu Taema objašnjava da zbog velikog broja pacijenata i sve manjih resursa doktorima često ne preostaje ništa drugo nego da amputiraju ekstremitete kako bi sprečili dalje komplikacije opasne po život ranjenih.

- Moramo birati između spasavanja života pacijentu ili izlaganja riziku dok mu pokušavamo spasti povređenu nogu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.