Ranjen policajac u Belfastu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2010, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ranjen policajac u Belfastu

BELFAST - Jedan policajac teško je ranjen danas u Severoj Irskoj u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil, saopštila je policija.

Portparol policije Derek Vilijamskon je rekao da je jasno da je za napad odgovorna neka od disidentskih grupa, ali da je još rano da se kaže koja od njih, javio je Rojters.

Stanje ranjenog policajca (33) je veoma ozbiljno.

Napad je izveden u oblasti Entrim, severozapadno od Belfasta, nedaleko od vojnih baraka koje su u martu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2009. godine bile meta napada u kome su ubijena dva vojnika, a dan kasnije jedan policajac. Odgovornost za taj napad preuzela je disidentska grupa Kontinuitet IRA. Zamenik predsednika parlamenta Severne Irske Martin Mekginis, bivši komandant Irske republikanske armije (IRA), osudio je napad, kao i predsednik parlamenta Piter Robinskon i irski premijer Brajan Kouen.

Napadi na snage bezbednosti u Severnoj Irskoj prestali su nakon postizanja mirovnog sporazuma 1998. goldine čime je završen period sukoba od 30 godina u kojima je ubijeno više od 3.600 ljudi.

Oni su međutim postali učestaliji poslednje godine zbog odvajanja od IRE disidentskih grupa, pre svega nacionalističkih paravojnih grupa Realna IRA i Kontinuitet IRA.

Predsednik partije Šin Fejn Geri Adams ocenio je, u intervjuu irskom nacionalnom radiju RTE, da ove disidentske grupe pronalaze prostora za svoje delovanje zbog nepoverenja javnosti u institucije koje ne ispunjavaju obećanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.