Ramonda Serbica Belom Markoviću

Izvor: RTS, 14.Sep.2013, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ramonda Serbica" Belom Markoviću

Piscu Radovanu Belom Markoviću uručena nagrada grada Niša, "Ramonda Serbica" za celokupno delo. Marković izuzetnim jezičkim majstorstvom i modernim književnim postupkom stvorio univerzalnu sliku svoga zavičaja, ističe se u obrazloženju žirija.

Nagrada "Ramonda Serbica" dodeljena je u Nišu književniku Radovanu Belom Markoviću. Tu nagradu grad Niš dodeljuje, tokom trajanja književne kolonije "Sićevo", za celokupno delo.

Žiri je u obrazloženju naveo da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je Marković izuzetnim jezičkim majstorstvom i modernim književnim postupkom stvorio univerzalnu sliku svoga zavičaja.

Radovan Beli Marković pisac autentičnog, neki bi rekli arhaičnog izraza. On, pak, za sebe kaže da se čitalačkoj publici nikada nije dodvoravao. Marković smtara da ono što danas nije moderno, možda će jednog dana biti savremeno.

Gajeći takve nade, uveren sam da nisam izneverio sebe i da je to dovoljno za jednu književnost, onako kako je ja vidim, kaže Marković.

Žiri je u obrazloženju nagrade insistirao na Markovićevoj posvećenosti zavičaju i autentičnosti, što je svojom besedom dobitnik i potvrdio.

Nagrada "Ramonda Serbica" dodeljuje se svake godine u prisustvu učesnika Književne kolonije "Sićevo" u čijoj okolini raste retki istoimeni cvet.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.