Rambo Amadeus promovisao solarni roštilj

Izvor: Blic, 15.Maj.2010, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rambo Amadeus promovisao solarni roštilj

Na dorćolskom keju, popularni muzičar Rambo Amadeus promovisao je solarni roštilj. Pošto je pre izvesnog vremena popio kafu skuvanu na solarnu energiju, sada je probao prve srpske kobasice i ćevapčiće napravljene na suncu. Prve srpske kobasice ispečene na suncu

Skalameriju koja se zove solarni roštilj napravio je Zoran Vasiljević, inženjer elektronike koji živi i radi u Švajcarskoj. On je zajedno sa Rambom Amadeusom pokazao kako se bukvalno za tri minuta na lepom sunčanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << danu može napraviti roštilj.

- Prošle godine sam napravio prototip ovog solarnog roštilja, koji me je odmah oduševio sa svojim mogućnostima. Video sam u SAD kako se od aluminijumskih ploča akumulira sunčana energija i pretvara u paru, te se dalje koristi za razne svrhe. Tako mi je pala na pamet ideja da se takva energija odmah iskoristi za pravljenje roštilja. Napravili smo do sada nekih tridesetak solarnih roštilja i sve koje zanima kako funkcionišu mogu da pogledaju na sajtu www.sungrill.ch. Kada sam saznao preko „Blica" da Rambo Amadeus u Srbiji radi slične stvari, odmah smo stupili u kontakt - kaže Vasiljević.

Rambo Amadeus kaže da je prvi čovek koji je smislio solarni roštilj još pre tri hiljade godina bio grčki mislilac Arhimed.

- Nevladina organizacija „Centrala" je samo iskoristila patent koji je pre tri hiljade godina izmislio Arhimed. Gospodin Zoran Matijević je podržao našu ideju da se uradi serija ovakvih solarnih roštilja i da se projekat razvije u Srbiji. Evo, danas je lep sunčan dan i svi okupljeni ovde probaće roštilj koji pravi „Sungrill". Probaćemo da li je dovoljno ukusno i ako jeste, preporučićemo ga svim zainteresovanima u Srbiji i čitavom svetu. Nema potrebe više da se pali vatra, da se seku drva, dovoljno je samo malo sunca i ukusne solarne kobaje će biti spremljene. To je hiljadu posto ekološki ispravna sprava - rekao je Rambo, koji je potom sa velikim zadovoljstvom probao solarnu kobasicu i umočio somun u moču. Bio je zadovoljan, kao i ostali koji su prisustvovali ovoj neobičnoj solarnoj roštiljadi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.