Rama stigao u Preševo

Izvor: Mondo, 11.Nov.2014, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama stigao u Preševo

Premijer Albanije Edi Rama, drugog dana posete Srbiji boravi u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. Zatvoren autoput, deonica Vranje-Preševo.

Albanski premijer Edi Rama stigao je pola sata pre podneva u Preševo, gde se u zgradi opštine sastao s predstavnicima političkih lidera Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Kako je najavljeno, albanski premijer će u prisustvu svih albanskih odbornika iz skupština opština Preševo, Bujanovac i Medveđa >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << primiti titulu Počasnog građanina Preševa, o čemu je Skupština Opština Preševo ranije donela odluku.

Najavljeno je i da će albanski premijer sa saradnicima imati odvojeni sastanak s političkim liderima iz Preševa i Bujanovca.

Prema protokolu, nakon toga, Edi Rama će se građanima Preševa obratiti u Domu kulture u Preševu, čime se i završava njegova poseta jugu Srbije.

U Preševu i uopšte uzev južno od Vranja prisutne su jake mere bezbednosti, kakve do sada nisu viđene, a policajci su raspoređeni na rastojanju od 15 metara u svakoj ulici.

Sastanak Edija Rame sa albanskim liderima kao i njegovo obraćanje albanskim odbornicima iz tri opštine na jugu Srbije zatvoreni su za javnost.

Posetu albanskog premijera Preševu prati veliki broj novinara iz Albanije, sa Kosova i iz Makedonije.

Rama je juče prekršio protokol posete Beogradu govoreći o nezavisnom Kosovu čime je, kako je ocenjeno, zloupotrebio poverenje domaćina, srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je uzvratio da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju.

Zatvoren autoput

Autoput od Niša ka makedonskoj granici, na delu od Vranja do Preševa, privremeno je zatvoren zbog posete albanskog premijera i delegacije albanske vlade i privrednika. Vozila se preusmeravaju na alternativne pravce. Dolazak albanskog premijera u Preševo zakazan je za 11 sati.

 ''Žao mi je što je gospodin Rama i ovu priliku iskoristio da govori o temi koja nije dogovorena, ali moja je obaveza da kažem da Srbiju neće niko da ponižava'', rekao je Vučić.

"Pre svega da ponovim da očigledno imamo različite stavove, a sušta je realnost stav Srbije da je KiM deo Srbije i drago mi je da to mogu da ponovim pred albanskim premijerom. Na žalost ili na sreću to ne govori o meni nego o nekima drugima", rekao je Vučić.

Premijer Vučić na svom Twitter nalogu napisao je da je Ramina poseta Beogradu bila prilika da Srbija i Albanija okrenu novu stranu u međusobnim odnosima.

"Žalim što je provokacija premijera Rame rezultovala propuštanjem te šanse, ali bismo i dalje želeli da sarađujemo za dobrobit budućnosti našeg regiona", napisao je premijer na svom Twitter nalogu.

''Srbija se već dve i po godine trudi da Balkan postane bezbedan i prosperitetan region u Evropi, ali dok je neodgovornih političara poput Edija Rame, jasno je da će to biti težak posao pun izazova'', saopštila je sinoć Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike Tomislava Nikolića.

Povodom provokacija premijera Albanije Edija Rame tokom posete Srbiji, Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije je istakla da je takvo ponašanje i očekivano od Rame i da je to bio ključni razlog zbog kojeg je predsednik Nikolić odbio da se sretne sa njim.

Poseti albanskog premijera Beogradu veliku pažnju posvetile su svetske agencije, kao i mediji u regionu, a posebno incidentu koji se dogodio tokom konferencije za novinare.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Rama stigao u Preševo, dočekan ovacijama

Izvor: Mondo, 11.Nov.2014

Premijer Albanije Edi Rama, drugog dana posete Srbiji boravi u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. Zatvoren autoput, deonica Vranje-Preševo...Albanski premijer Edi Rama stigao je danas u Preševo nešto pre 12 sati gde su ga građani pozdravili ovacijama...Ispred zgrade opštine dočekao ga je...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.