Rama pokreće postupak impičmenta Iljira Mete

Izvor: B92, 10.Jun.2019, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama pokreće postupak impičmenta Iljira Mete

Tirana -- Pedsedništvo ASP, čiji je lider Edi Rama, odlučilo da pokrene opoziv predsednika Iljira Mete nakon što je on doneo odluku o odlaganju lokalnih izbora.

Odluka partijskog predsedništva vladajuće albanske stranke je očekivana imajući u vidu jučerašnju izjavu albanskog premijera i šefa te stranke Edija Rame, koji je najavio odlazak predsednika Iljira Mete, ističući "da je šef albanske države sam sebi potpisao sudbinu i izgubio pravo da ostane na toj funkciji’’.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Portparolka albanske vlade i ministarka za saradnju s parlamentom Elisa Spiropali saopštila je da će postupak impičmenta albanskog predsednika početi u četvrtak u albanskom parlamentu.

''U četvrtak počinjemo postupak o njegovom opozivu sa mesta šefa države. Naša dužnost je da štitimo ustav’’, rekla je Elisa Spiropali.

Ona dodaje i da je trenutni predsednik Albanije izmislio instituciju poništene uredbe.

"Predsedništvo Socijalističke partije razgovaralo je o brutalnom činu Ilira Mete. Predsedništvo je odlučilo da u četvrtak održi parlamentarnu debatu, obrazlagajući argumente o tome kako je Ilir Meta napao Republiku i izmislio instituciju koja ne postoji ni u jednoj zemlji u svetu, a koja se naziva poništena uredba’’, navodi ona.

Predsednik Meta je u svom vanrednom obraćanju obrazložio razloge o odlaganju izbore, ukazujući da "bez datuma koji će odrediti predsednik, neće biti održani izbori’’.

On je kazao da je doneo takvu odluku kako bi zaustavio pogoršanje situacije i eventualnog građanskog konflikta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.