Izvor: Blic, 13.Nov.2010, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rakova obratnica

Vlast u Srbiji, bar u segmentu o Kosovu, funkcioniše kao geografska paralela rakova obratnica na kojoj se obrće smer prividnog kretanja sunca. Poenta je, dakle, u obratnici prividnog kretanja.

Obrti i peripetije sa rezolucijom Skupštine Srbije u UN, odnos prema dijalogu Beograda i Prištine i najnoviji stari zaključak Vlade Srbije da se nisu stekli uslovi da Srbija pozove kosovske Srbe na decembarske vanredne izbore, Evropljani kažu u najmlađoj evropskoj državi, zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije u južnoj pokrajini ilustruju taj privid. Koji to uslovi treba da se steknu, kada i da li su mogući, ostavlja se spekulacijama raznih političkih kuhinja i interesnih grupa u "bogatom” asortimanu rešenja koja se nude po medijima. Od članstva Srbije u Evropskoj uniji, preko podele Kosova, otcepljenja Republike Srpske, nekih novih ratova, do utvrđivanja sadašnjeg mira!? A gde su tu ljudi i šta će kolevka bez deteta, time se malo ko bavi. U međuvremenu, Albanaca na Kosovu je sve više, a Srba sve manje. Albanci spadaju u najmlađe nacije u Evropi, prosek 30 godina, Srbi su među najstarijim, prosek 60 godina! Kome se isplati čekanje i tzv. kupovina vremena ako je desetkovana srpska zajednica na Kosovu, a napredak građana Srbije zapetljan u kosovski čvor? Izgleda da prividnu korist imaju oni koji su na vlasti zbog onih koji bi da je osvoje!

Otuda i takva formulacija da se nisu stekli uslovi i ponavljanje istorije koja sve više i više košta (Čerčil) obične ljude, malog čoveka, naravno! Vlada je ovaj put pokazala razumevanje za Srbe južno od Ibra koji su odlučili da ipak izađu na izbore i iskoriste svoje elementarno ljudsko pravo i obavezu i tako aktivno utiču na poboljšanje sopstvenog statusa i opšteg života na Kosovu. Ne "časti” ih, kao što je do sada bio slučaj, pogrdnim imenima i ne razapinje ih na stub srama, ne poziva na linč, ali je istovremeno pokazala ko joj je zapravo u fokusu - sever Kosova. Tamo će srpska zajednica bojkotovati izbore! Uprkos vladinom stavu, civilni sektor, LDP, a u najnovije vreme i SPO, bez ikakvih eufemizama govore o rešenju kosovskog problema i nužnosti da se Srbi integrišu u institucije kosovskog sistema jer tako će, vele, sami moći da utiču na politiku tih institucija, a država Srbija će lakše i direktnije, bez namesnika ili samozvanih posrednika, moći da im pomogne. Prošlo je vreme Koštuničinog pesimizma, da u svakoj prilici vidi problem, a prošlo je, nažalost, vreme Đinđićevog optimizma koji je u svakom problemu video priliku. Sada je vreme realizma, trebalo bi da zna Tadić!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.