Raketom na Izrael posle primirja

Izvor: B92, 17.Jul.2014, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketom na Izrael posle primirja

Tel Aviv -- Jedna raketa ispaljena iz pojasa Gaze pogodila je izraelski grad Aškelon, čim je završen petočasovni prekid vatre iz humanitarnih razloga.

Hamas je demantovao da je u međuvremenu dogovoren i sveobuhvatan prekid vatre od petka.

Raketa je pogodila Aškelon tačno u 15 sati po lokalnom vremenu (14 po srednjoevropskom), navedeno je u vojnom saopštenju, nakon što su se dve strane, na zahtev UN, dogovorile da prekinu neprijateljstva iz humanitarnih razloga kako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi bila dopremljena pomoć Gazi.

Izraelski borbeni avioni izveli su danas po podne udar na otvoreno područje na severu pojasa Gaze, a očevici tvrde da je to prvi napad otkako je okončan osetljiv petočasovni prekid vatre.

U udaru kraj Beit Lahije nije bilo povređenih.

Hamas i Izrael su se inače međusobno otpuživali da su prekršili primirje, preneo je AFP.

Jedan zvaničnik Hamasa porekao je u međuvremenu da je dogovoren sveobuhvatan prekid vatre s Izraelom, odbacivši tvrdnje jednog izraelskog zvaničnika da je dogovoreno da prekid vatre stupi na snagu rano u petak.

"Vesti o prekidu vatre su netačne. Nastavljaju se napori, ali nema dogovora za sada", rekao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri AFP -u.

On je porekao da je prekid vatre dogovoren nakon što je jedan anonimni izraelski zvaničnik rekao francuskoj agenciji da je jevrejska država postigla prekid vatre s Hamasom i da će početi u 6 sati po lokalnom vremenu (5 po srednjoevropskom).

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman rekao je nešto kasnije da su izveštaji o prekidu vatre daleko od realnosti.

On je kazao da je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i da je u ovom trenutku njemu nepoznato da je primirje prihvaćeno.

Izraelski mediji preneli su ranije da nema dogovora o prekidu vatre, pozivajući se na palestinske izvore u Kairu, gde se pregovara.

Tokom današnjeg petosatnog primirja tri granate ispaljene su iz pojasa Gaze i pogodile su jug Izraela samo dva sata nakon što je humanitarni prekid vatre stupio na snagu.

EP u rezoluciji pozvao na prekid vatre

Evropski parlament pozvao je danas na "sporazum o prekidu vatre" između Izraela i Hamasa, ističući da ne postoji "nikakvo opravdanje za napade kojima se namerno ciljaju nedužni civili".

U rezoluciji usvojenoj na zasedanju u Strazburu, parlament je pozvao "Hamas i druge naoružane grupe' da "odmah okončaju" raketne napade na Izrael iz pojasa Gaze, i istovremeno zatražio "okončanje svih izraelskih vojnih akcija" na tu oblast.

"Sukob koji je u toku izaziva tragične gubitke u ljudskim životima i neprihvatljive patnje civilnog stanovništva na obe strane", naveli su evropski parlamentarci u rezoluciji, pozivajući na "hitni prekid nasilja, koje je pretnja za živote civila".

"Potrebno je ubediti izraelske i palestinske zvaničnike da preduzmu hrabre odluke neophodne za okončanje aktuelne spirale nasilja i pokretanje pregovora", rekao je u obraćanju poslanicima, u ime šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, zamenik italijanskog sekretara za spoljnu politiku Benedeto Dela Vedova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Raketama po Izraelu nakon "humanitarnog primirja"

Izvor: Mondo, 17.Jul.2014

Na izraelski grad Aškelon pala je jedna raketa koja je ispaljena iz Pojasa Gaze tek što je istekao petočasovni..

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.