Raketaši proslavili svoj dan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketaši proslavili svoj dan

BEOGRAD - Pripadnici 250. raketne brigade protivvazduhoplovne odbrane (PVO) Vojske Srbije obeležili su danas u kasarni na Banjici 46 godina postojanja te jedinice polaganjem venaca na spomen obeležje starešinama i vojnicima poginulim 1999. godine.

Komandant brigade pukovnik Miodrag Gordić rekao je pripadnicima te jedinice da u narednom periodu moraju da se posvete zadacima održavanja ratne tehnike, obučavanja pojedinaca i jedinica i dalje i stalne modernizacije raketnih sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Neva i Kub.

"I sada dok obeležavamo naš praznik deo brigade, zajedno sa lovačkom avijacijom i radarskim jedinicama, izvršava borbeni zadatak u dežurnom sistemu PVO Srbije i kao nebeski stražari čuvaju neprekidno srpsko nebo", rekao je Gordić postrojenim jedinicama.

Sa umetnicima

Nakon polaganja venaca i cveća na spomen obeležje, episkop Atanasije je u ime patrijarha Pavla i mitropolita Amfilohija, čestitao praznik i izrazio zahvalnost porodicama 28 pripadnika brigade koji su poginuli 1999. godine.

"Naš gospod Isus Hrist je rekao da nema veće ljubavi nego kada neko položi svoj život za prijatelja. Oni su nam dali primer kako se voli otadžbina i zbog toga ih se sećamo i molimo se za njih", rekao je Atanasije.

Nakon polaganja venaca održan je kulturno-umetničkih program u kojem su učestvovale glumice Jelena i Ivana Žigon, pevač grupe "S vremena na vreme" Ljuba Ninković, dok je hor Osnovne škole "Vasa Čarapić" iz Belog Potoka izveo himnu Srbije i pesmu "Kreće se lađa Francuska".

Dan 250. raketne brigade PVO obeležava se 24. novembra u znak sećanja na dan kada je 1964. godine osnovan prvi puk PVO naoružan raketnom tehnikom.

Oborili "nevidljivog"

Jedinica u svom sastavu ima sovjetske raketne sistema PVO druge generacije tipa Neva i Kub, kao i lake prenosive sisteme Strela 2M i Šilo. Brigada ima komandu, komandni divizion, dva raketna i jedan raketno-tehnički divizion u Beogradu i po jedan raketni divizion u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Njeni pripadnici oborili su 27. marta 1999. godine, u rejonu sela Buđanovci, takozvani "nevidljivi" američki lovac-bombarder F-117, a 2. aprila iste godine i avion F-16 u okolini Šapca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.