Raketa od plastične flaše

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketa od plastične flaše

Na međunarodnom takmičenju u raketnom modelarstvu u Sremskoj Mitrovici učenici knjaževačke gimnazije osvojili su prvo mesto u kategoriji učenika osnovnih i srednjih škola. U okviru programa „CanSat" osmišljenog po modelu Evropske svemirske agencije „ESA" zadatak im je bio da od priručnih materijala naprave raketu i satelit i uspešno ih lansiraju.
Raketa koju su knjaževački gimnazijalci >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mateja, Anastasija, Filip, Dušan i Ilija, uz pomoć svog profesora fizike osmislili i napravili od plastične flaše, poletela je uvis više od pedeset metara. U drugom delu takmičenja, sa satelita, takođe izrađenog od priručnih materijala, uspešno su posle lansiranja primili signal.

Ovo je taj naš satelit unutra se nalazi sva elektronika satelita. Ovde imamo padobran, i ovde je taj risiver.
„Mi smo jedina ekipa koja je uspela da primi naš sopstveni signal, drugi su ili primali tuđe ili nisu uopšte", priča Mateja Mihajlović, učenik drugog razreda Knjaževačke gimnazije.
Model rakete sa kojim su se takmičili pogonjen je vodom pod pritiskom.
„Morali smo da se skroz upoznamo sa vodenim inženjeringom, kako bi znali kako će u stvari raketa da radi", objašnjava Filip Zorić, učenik trećeg razreda.
Pripreme za takmičenje trajale su nekoliko meseci. Takmičarski tim morao je da savlada mnogo novih znanja i veština iz oblasti fizike, informatike i raketnog inženjeringa.
„Naš školski program ne prati baš nikakve eksperimente, niti nešto što je slično ovome čime si mi bavimo. Tako da je ovo sve bilo novo za nas, ali smo već bili zainteresovani za to pa nam ništa nije palo teško", kaže Anastasija, učenica trećeg razreda.
Osim učenika, za tamičenje su se posebno pripremali i njihovi profesori.
„Ko je bio zainteresovan od nastavnika prirodnih nauka, prošli smo jednu obuku i dobili sertifikate da možemo raditi sa decom", kaže Milija Srejić, profesor fizike.
Prezadovoljni ostvarenim uspehom mladi maketari najavljuju da će i sledeće godine učestvovati na Ken sat takmičenju za koje će uskoro početi da se pripremaju.
 
 
 
 


Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Učenici knjaževačke gimnazije napravili raketu od plastične flaše

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2019

Na međunarodnom takmičenju u raketnom modelarstvu u Sremskoj Mitrovici učenici knjaževačke gimnazije osvojili su prvo mesto u kategoriji učenika osnovnih i srednjih škola. U okviru programa "CanSat" osmišljenog po modelu Evropske svemirske agencije "ESA" zadatak im je bio da od priručnih materijala...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.