Rak sve češći kod trudnica

Izvor: RTS, 17.Okt.2014, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak sve češći kod trudnica

Od raka grlića materice svakog dana u zemlji umre najmanje jedna žena. Stručnjaci upozoravaju i da jedan od najopasnijih tumora - rak jajnika - poprima razmere epidemije. Među obolelima često su i trudnice.

Da su nam neophodni standardizovani protokoli za lečenje žena obolelih od raka, među kojima ima i trudnica, jedna je od glavnih poruka skupa pod nazivom "Kancer i humana reprodukcija", kome su u Beogradu prisustvovali i stručnjaci iz najpoznatijih evropskih centara za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << onkologiju.

Sredinom prošlog veka, više od 60 odsto žena u razvijenim zemljama imalo je prvi porođaj pre 25. godine. Danas, to više nije tako. Na materinstvo se, iz mnogobrojnih razloga, odlučuje sve kasnije.

Odloženo rađanje je veliki društveni problem u većini evropskih zemalja, pa i u Srbiji. Jedan od faktora rizika za nastanak bolesti upravo je nerađanje.

"To je možda najdelikatniji i najteži problem u ginekologiji i akušerstvu. Problem je što je svaka od tih priča, ili trudnice koja boluje ili mlade žene lečene od raka koja želi da rodi, priča za sebe - a protokola nema", kaže profesorka Vesna Kesić, predsednica Evropskog udruženja za ginekološku onkologiju.

Kako objašnjava, svi zajedno, svako u svojoj zemlji, radi na pronalaženju rešenja za najbolje lečenje, a da se pritom ne rizikuje život žene - da ishod sa onkološke strane bude dobar, ali da u isto vreme ostvare svoje potomstvo.

"Ova oblast je relativno nova. Ipak, dobri lekovi i hirurgija omogućili su nešto što možda pre jedne decenije nije moglo, izlečiti ženu od raka i sačuvati joj fertilnost. Moja poruka pacijentima jeste da ne gube nadu, više od 85 odsto mladih sada dobija bitku sa bolešću", rekao je onkolog ginekolog Fredo Pekatori iz Italije.

U Evropi je ove godine registrovano 4.000 žena obolelih od malignih bolesti koje još nisu rodile, ili im se rak pojavio tokom trudnoće. S tim problemima 46 žena javilo se Kliničkom centru Srbije u poslednje tri i po godine. Odluku kako da budu lečene donosi veliki tim.

"Taj naš tim obuhvata ginekologa onkologa, medikalnog onkologa, radiologa, hemioterapeuta... Praktično mi tu donosimo teške odluke, ono što sada imamo jeste mogućnost zamrzavanja jajnih ćelija, ako treba da se ostrani jajnik, nadamo se da će nekada biti dozvoljeno i surogat meterinstvo...", kaže doktor Aleksandar Stefanović, direktor GAK KCS.

Lekovi i razvoj medicine pomažu, ali lekari podsećaju da u sprečavanju nastanka najtežih bolesti najpre sami sebi možemo da pomognemo - pregled kod ginekologa najmanje jednom godišnje jeste najbolja zaštita i ulaganje u budućnost.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kancer sve češći kod trudnica

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2014

Od raka grlića materice svakog dana u Srbiji umre najmanje jedna žena...Stručnjaci upozoravaju i da jedan od najopasnijih tumora - rak jajnika - poprima razmere epidemije. Među obolelima često su i trudnice...Da su nam neophodni standardizovani protokoli za lečenje žena obolelih od raka, među...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.