Rak dojke izlečiv u 90% slučajeva, ako se otkrije i leči na vreme

Izvor: Megafon.co, 06.Dec.2019, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rak dojke izlečiv u 90% slučajeva, ako se otkrije i leči na vreme

Srbija je po stopi umiranja od raka dojke, druga u Evropi. A sa stopom obolevanja od raka dojke, nalazi se u srednjem riziku zemalja Evrope. Vesna Bondžić, predstavnica udruženja Ženski centar „Milica“ kaže da su zvanično meseci borbe protiv raka dojke mart i oktobar. Ali da je važno da se stalno o ovoj bolesti govori i edukuje, jer se u Srbiji svake godine rak dojke dijagnostikuje kod gotovo 4500 osoba.
„Zahvaljujući sreći ili edukovanosti, rak dojke preživi  godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << 3000 žena. Ali to je i dalje poražavajuća činjenica, imajući u vidu da je ova bolest izlečiva u preko 90% slučajeva ako se otkrije i leči na vreme savremenim terapijama. Zato, svaki mesec je jednako bitan – i svaki mesec u godini i svaki mesec života. Mi se zalažemo da svako ko oboli  ima jednaku šansu za uspešnu borbu sa ovom bolešću. Da bi se to ostvarilo neophodno je da sve kategorije pacijenata imaju najbolju moguću dostupnu terapiju“, naglašava Vesna Bondžić.
Vesna ističe da rak pogađa sve mlađe žene i to u periodu kada imaju velike odgovornosti, u porodičnom, društvenom, ekonomskom i karijernom smislu. Te da je iz tog razloga, pored dostupnosti terapije, vrlo bitna i psihosocijalna podrška i briga o mentalnom zdravlju.
Rana dijagnostika i dostupnost modernih terapija za različite vrste kancera dojke su dve ključne komponente za smanjenje stope umiranja od ove bolesti, poručeno je na tribini „Udruženi za život pred nama“. Na njoj se razgovaralo i o inovacijama u lečenju metastatskog raka dojke i značaju psihološke podrške prilikom lečenja.
Druga tribina u okviru kampanje „Udruženi za život pred nama“ održana je u Nišu. Cilj je podizanje svesti o značaju psihološke podrške u onkološkom lečenju i iskoracima u inovacijama u lečenju metastatskog raka dojke.
Nakon deset godina istraživanja ostvaren je veliki iskorak u inovacijama u lečenju metastatskog raka dojke. A rezultati najnovijih terapija u ovom segmentu značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto.
Ana Cvetanović, specijalista internističke onkologije na Klinici za onkologiju KC Niš, ističe da je u našoj zemlji poslednjih godina napravljen pomak u dostupnosti najmodernijih inovativnih terapija za različite kategorije pacijenata. Ali rak dojke iziskuje različite terapije i kombinacije terapija.
„Rak dojke nije samo jedna bolest, već skup bolesti. I svaka od tih vrsta bolesti iziskuje različite terapije i kombinacije terapija. U lečenju pacijentkinja sa HER2- i HR+ podtipom raka dojke inovacija nije bilo deset godina. Što znači da da oko 80% pacijentkinja sa uznapredovalim karcinomom dojke u Srbiji i dalje nema dostupnu najsavremeniju inovativnu terapiju, koja je postigla značajan pomak u lečenju metastatskog karcinoma dojke. Produžava život pacijentkinja u ovoj fazi bolesti uz očuvan ili čak unapređen kvalitet života. Što praktično znači da ove terapije smanjuju rizik od smrti za čak 30% kod pacijentkinja u uznapredovaloj fazi bolesti“,  kaže dr Cvetanović.
Ona naglašava da se u Srbiji godišnje dijagnostikuje oko 400 uznapredovalih karcinoma dojke. A da su metastaze uzrok smrti povezanih s rakom dojke u oko 90% slučajeva. Statistike pokazuju i da samo 27% obolelih osoba od metastatskog karcinoma dojke preživi posle pet godina.
Rak dojke je bolest čitave porodice Slađana Filipović, predsednica udruženja „Biser“ – istovremeno i onkolog i pacijent, ističe važnost psihološke podrške pacijentkinja koje prolaze kroz lečenje.
„Rak dojke nije samo bolest jedne žene. To je bolest čitave njene porodice. Gotovo dve trećine pacijentkinja sa rakom dojke kažu da niko ne može da razume kroz šta prolaze. Ali takođe velika većina njih najveći oslonac vide u porodici, prijateljima, ali i medicinskim sestrama i lekarima. Zato je vrlo važno da sve pacijentkinje razgovaraju o svojim problemima, tegobama… Da kroz razgovor sa drugima shvate da nisu same i jedine koje imaju takav problem u životu. Kao i da su lekari i njihove porodice tu za njih”, zaključuje dr Filipović.
Tokom decembra nastaviće se realizacija tribina, na kojima će se razgovarati o uznapredovalom karcinomu dojke, načinima lečenja, značaju psihološke podrške u lečenju raka dojke i dostupnosti inovativnih terapija u Srbiji i okruženju. Predstojeće tribine su u Somboru 9. decembra, Užicu 13, a nakon toga i u Kragujevcu 17. decembra 2019. godine.
Kampanju „Udruženi za život pred nama“ realizuje Udruženje žena sa rakom dojke „Biser“ iz Niša, zajedničkim snagama sa još šest udruženja širom Srbije: „Ženski centar Milica“ iz Vrnjačke Banje,  „Evropa dona“ i „Budimo zajedno” iz Beograda, udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Volja“ iz Kragujevca, Savetovalište za žene obolele od raka dojke „Jefimija” Užice i „Društvo za borbu protiv raka Sombor“.
Foto – Organizatori

Nastavak na Megafon.co...






Povezane vesti

"Žene sa rakom dojke ne smeju dozvoliti da ih bolest definiše"

Izvor: JužneVesti.com, 07.Dec.2019, 13:52

Iako se nalazi u zoni srednjeg rizika na mapi Evrope, Srbija je druga po stopi umiranja od raka dojke, rečeno je na tribini "Udruženi za život pred nama", održanoj u Nišu. Članice udruženja i doktorke istakle su da je podjednako važno rano dijagnostikovanje bolesti, inovativne terapije, kao i...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.