Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajsova zatražila od Izraela da razmotri mirovni plan

NJUJORK - Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs zatražila je od Izraela da ozbiljno razmotri egipatski predlog o prekidu vatre, dok Savet bezbednosti UN razmatra načine kako da doprinese okončanju napada na Gazu.

Rajsova je razgovarala telefonom sa šeficom izraelske diplomatije Cipi Livni, a trebalo bi da se u UN sastane i s kolegama iz Francuske, Velike Britanije i arapskih zemalja.

"Pokušavamo da ostvarimo napredak u raznim oblastima", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je jedan visoki američki zbaničnik, koji putuje s Rajsovom u Njujork, preneo je Rojters.

"Podržavamo inicijativu (egipatskog predsednika Hosnija) Mubaraka... Rekli smo (Izraelcima) da je to napor u koji vredi uložiti truda", dodao je on, govoreći o Mubarakovom predlogu za okončanje 12-dnevne izraelske ofanzive na palestinsku teritoriju.

Izrael je saopštio da su u toku razgovori o uspostavljanju ograničenog primirja.

Bela kuća je prethodno ocenila da je nužno što pre postići sporazum o obustavi vatre između Izraela i Hamasa, ali razgovore komplikuje to što je u krizu umešano više strana.

"Radimo kako bismo to što pre ostvarili", izjavila je predstavnica za štampu Bele kuće Dejna Perino.

Administracija odlazećeg američkog predsednika Džordža Buša podržava egipatske napore i zalaže se za to da sporazum o obustavi vatre obuhvati prekid raketnih napada Hamasa na Izrael, otvaranje graničnih prelaza ka palestinskoj teritoriji i sprečavanje krijumčarenja u Gazu tunelima iz Egipta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rajsova izvršila pritisak na Izrael da razmotri inicijativu

Izvor: Kurir, 08.Jan.2009, 03:37

UJEDINJENE NACIJE, 7. januara 2009. (Beta-Rojters) - Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs izjavila je danas da je izvršila pritisak na Izrael da ozbiljno razmotri egipatski plan za uspostavljanje primirja u pojasu Gaze. Rajsova je danas telefonom razgovarala sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.