Rajsova: Odgovorna je srpska vlada

Izvor: B92, 23.Feb.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajsova: Odgovorna je srpska vlada

Vašington -- Vašington smatra da je srpska vlada odgovorna za napade na ambasadu SAD u Beogradu, rekla državna sekretarka Kondoliza Rajs.

Rajsova je u razgovoru s novinarima rekla da srpska vlada nije uspela da zaštiti američku ambasadu, kao ni ambasade drugih zapadnih država od učesnika protesta nezadovoljnih priznanjem Kosova kao nezavisne države. Stejt department je nakon jučerašnjih nereda u Beogradu naredio svom osoblju američke ambasade, osim najbitnijim diplomatama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da napuste Srbiju, kao i članovi porodica.

"Mi smatramo srpsku vladu odgovornom. Jasno smo to stavili do znanja", rekla je američka državna sekretarka, kao i da su SAD poručile da ne očekuju da će se to ponoviti.

"Imali su obavezu da štite diplomatske misije", rekla je Rajsova i navela da ili prisutstvo policije nije bilo adekvatno ili da ona nije reagovala.

O reakcija analitičara u Srbiji o odgovornosti za nerede pročitajte ovde.

Ona je kazala da je vreme da Srbi prihvate da Kosovo više nije njihovo, kao i da Balkan treba da iza sebe ostavi vekove jadikovki i sentimentalnosti.

"Verujemo da će odluka o statusu Kosova zaista, konačno, omogućiti Balkanu da iza sebe ostavi svoju strašnu istoriju", rekla je Rajsova.

"Mislim, na kraju krajeva, mi govorimo o nečemu iz 1389. - 1389! Vreme je da se krene napred", rekla je ona.

Porodicama diplomata u Beogradu takođe je rečeno da napuste Srbiju, dok je Stejt department upozorio američke građanje da ozbiljno uzmu u obzir rizik putovanja u Srbiju ili produžetak boravka u njoj.

Zvaničnik SAD je rekao da 90 Amerikanaca, zvaničnika i članova porodica, napušta Srbiju, dok će 50 zvaničnika nastaviti rad u Beogradu.

Njujork tajms i Vašington post o neredima

Dva najuticajnija američka dnevnika pišu danas u redakcijskim komentarima veoma kritički o napadima na američku ambasadu.

Američki dnevnik Njujork tajms piše da je nesposobnost Beograda da spreči razbesnele grupe da zapale američku ambasadu i napadnu nekoliko drugih ambasada "šokantno i nedopustivo odustajanje od odgovornosti".

U današnjem uvodniku list dodaje da je "uznemirujuće videti da je srpska vlada nespremna da mirno usmeri bes i razočarenje svojih građana"

List podseća da je Kosovo proglasilo nezavisnost prošle nedelje posle skoro decenije pod međunarodnom administracijom i uz punu podršku SAD i drugih vodećih zemalja, kao i uz "razuman" plan UN koji uključuje međunarodno nadgledanje i zaštitu srpske manjine.

"Budućnost Kosova je morala biti rešena da bi Balkan mogao konačno da ide dalje od takve anahrone mržnje", ističe Njujork tajms.

Ranije ovog meseca, podseća list, mala većina Srba glasala je za bolju budućost, koja uključuje pomirenje i mesto u Evropi, time što je ponovo za predsednika izabrala Borisa Tadića koji "želi da stavi Srbiju čvrsto na zapad", ali list dodaje da su od tada "nacionalistički lideri podsticali strasti sa antizapadnom retorikom i obećanjima da nikad neće dati Kosovo".

List piše da je srpska policija, koja je bila obavezna prema Bečkoj konvenciji da brani diplomatska predstavništva, ostavila nečuvanu američku ambasadu i dozvolila demonstrantima da se probiju do nje i da jedan deo zapale.

Njujork tajms je takođe izrazio razočarenje što je Tadić tog dana bio van zemlje u tako "osetljivom trenutku".

"Ako misli da ispuni svoju viziju o Srbiji na zapadu moraće da pokaže više hrabrosti i čvrsću ruku", piše list.

Vašington post takođe piše o neredima u Beogradu, u uvodniku pod naslovom "Taktike Slobodana Miloševića se vraćaju u Beograd".

Vašington post navodi da je srpski premijer Vojislav Koštunica podstakao Srbe protiv SAD i drugih vlada koji su priznali novu državu Kosovo na mitingu u četvrtak a da se onda njegova policija izgubila iz centra grada i dozvolila "organizovanim grupama maskiranih razbojika da napadaju američku ambasadu" i ambasade drugih država.

Kostunica, piše list, vidi sebe kao borca za srpsko očuvanje Kosova, i njegovo podstrekivanje napada na ambasade je možda bio deo napora da se odvrate druge vlade da se ne pridruže onima koje su priznale Kosovo.

"Ali jedina posledica njegovih akcija biće da ponovo izoluje Srbiju od ostatka Evrope i ponovo zaustavi modernizaciju njene postkomunističke ekonomije", navodi Vašington post.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.