Izvor: Vesti-online.com, 10.Jan.2015, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajske ptice Karakasa

U prestonici Venecuele Karakasu šareni papagaji su sasvim normalna pojava na antenama visokih zgrada ili prozorima građana koji ih hrane.

Britanski naučnici nedavno su otkrili da papagaji imaju običaj da daju imena mladuncima koji zapamte svoje ime i imena roditelja, braće i sestara, navodi se u novoj studiji objavljenoj u Londonu.

Papagaji su ptice s obično grubim nemelodičnim glasovima. Divlji papagaji posebnim zvukom daju imena mladuncima još u gnezdu, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << im kasnije olakšava da ih zovu i prepoznaju u prirodi.

- Prepoznavanje putem glasa nije toliko genetska, već stečena društvena osobina papagaja - izjavio je britanski naučnik Karl Berg, koji je ovo zanimljivo istraživanje sproveo u Venecueli.

Čim se ptići izlegu, roditelji odmah počinju da im daju imena i da ih ponaosob uče kako se zovu, ali i kako se zovu i ostala braća i sestre, kao i sami roditelji.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.