Rajs: Jačanje ruske vojske neće promeniti odnos snaga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajs: Jačanje ruske vojske neće promeniti odnos snaga

NJUJORK - Odluka Rusije da ojača nuklearnu odbranu neće uticati na odnos snaga, ocenila je državni sekretar SAD Kondoliza Rajs.

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev najavio je da će Rusija do 2020. godine izgraditi sistem svemirske odbrane i novu flotu podmornica na nuklearni pogon.

"Na balans snaga u smislu nuklearne odbrane neće uticati te mere", rekla je Rajs u intervjuu Rojtersu dodajući da je američka nuklearna odbrana "ekstemno sposobna, čvrsta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << široka i veoma raznovrsna", ali

da će Vašington takođe modernizovati vojsku ako bude neopohodno.

"To je dovoljno osiguranje za bilo kakvu modernizaciju koju Rusija može preduzeti", navela je ona.

Rajs je takođe navela da SAD razmatraju šta da preduzmu ako Rusija bude eksploatisala naftu ili mineralno bogatstvo u dve oblasti otcepljene od Gruzije - Južnoj Osetiji i Abhaziji, zbog kojih je

prošlog meseca Moskva ratovala sa Tbilsijem.

Rajs je rekla da je Vašington i dalje zainteresovan za uzajamnu kontrolu naoružanja s Moskvom, kao i da treba razmotriti šta će uslediti kada krajem sledeće godine istekne Sporazum o smanjenu strateškog naoružanja (START) na osnovu kojeg je smanjen broj nukelarnih glava i vozila koja ih prevoze.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.