Rajko Petrov Nogo: 70. rođendan i izabrana djela u 7 tomova

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Okt.2015, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajko Petrov Nogo: 70. rođendan i izabrana djela u 7 tomova

U "najnepjesničkija vremena" kako je kazao Rajko Petrov Nogo juče je u svečanoj sali Skuštine grada Beograda održan najpjesničkiji poetski skup u slavu 70. rođendana Rajka Petrova Noga i objavljivanja njegovih Izabranih djela u sedam tomova.

U ovaj pravi izdavački podvig u času kada je poezija najneprofitabilnija literarna forma udružili su se izdavači iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske (Štampar Makarije iz Beograda, Obodsko slovo iz Podgorice i Hercegovina izdavaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << iz Trebinja) da bi štampali najbolja djela velikog pjesnika.

 Na skupu naslovljenom prema Nogovoj pesmi "Tvoje je da koračaš" koju je on pročitao umjesto uvodnog govora o njegovom  književnom stvaralaštvu besjedili su akademik Matija Bećković, prof. dr Jovan Delić, dr Dragan Hamović, urednik izdanja i pjesnik Želidrag Nikčević i vlasnik "Štampara Makarija" i pesnik Radomir Uljarević.

 Uljarević je ocijenio da je Nogo danas jedan od najsuptilnijih i najmoćnijih srpskih liričara i po opštoj ocjeni čitalaca i kritike, on u savremenu srpsku poeziju vraća najdragocjenije pritajene i zaboravljene vrijednosti, zato što suvereno vlada prošlim bogatstvom.

 To ga odomaćuje, nastavio je Uljareviuć "zato što umjetnošću jezika stiže do lirske etike koja se preliva u najširi verbalni kontekst, čineći Nogov glas sve izrazitijim u zvučnom pletivu srpske fantazije. Takav pjesnik nesumnjivo zaslužuje da se njegov jubilej dostojno obilježi ovim kapitalnim izdanjem", kazao je Uljarević i dodao da  "ovakve svečanosti daju izdavanju poezije neki veći smisao".

 Matija Bećković je trasponovao u naše vrijeme klasičnu narodnu pesmu "Margita đevojka i Rajko vojvoda" da bi kao pjesnik pjesniku podario autentični omaž uvrstivši ga među najznamenitija srpska pesnička pera i nazvavši ga "Rajkom od Hercegovine" koji je na kraju "sam ostao na Voždovcu Rajko".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.