Raj više nije opcija, uništili smo planetu

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2019, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Raj više nije opcija, uništili smo planetu"

"Holocena se završila. Rajski vrt više ne postoji".Ovo su reči poznatog britanskog prirodnjaka i televizijskog novinara, 92-godišnji ser Dejvid Atenboroua na svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Sada, više nego ikada, čovek je izgubio vezu sa prirodom, upozorio je on.

"Ja bukvalno dolazim iz jednog drugog vremena. Rođen sam tokom holocene (geološki period), 12.000-godišnjeg perioda klimatske stabilnosti koji je omogućio ljudima da se nasele, obrađuju zemlju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i stvore civilizacije", poručio je Atenborou, te dodao da je tokom miilenijuma priroda bila uglavnom predvidiva i stabilna.

"Sada, za vreme života jedne osobe, u moje u kojem živim, sve to se promenilo".

U intervjuu s vojvodom od Kembridža, on je rekao da je teško preceniti u kakvoj se klimatskoj krizi nalazimo.

"Sada nas ima toliko na Zemlji, tako smo moćni, sveprisutni. Mehanizmi koje imamo za uništenje su tako veliki i tako zastrašujući da možemo uništiti ceo ekosistem, a da to i ne primetimo."

Krajnje je vreme, kako navodi, da se preduzmu mere kako bi se sprečile posledice "naše neodržive infrastrukture".

"Mi imamo moć, imamo znanje da živimo u harmoniji sa prirodom", rekao je Atenborou te dodao da moramo da preduzmemo sve mere kako bismo zaštitili prirodu.

On se posebno osvrnuo na iskorišćavanje moći Sunca za solarnu energiju, kao i korišćenje drugih obnovljivih izvora energije. Nedavno je i novo istraživanje sugerisalo da bi svet mogao da smanji katastrofalne posledice klimatskih promena ako bi se samo postepeno ukinula fosilna goriva u svim sektorima i ako bi se ona zamenila alternativama.

I da, ipak i to je jedno veliko "da", navodi portal "Iflscience.com".

Da bismo napravili taj korak, kako navodi Atenborou, moramo da budemo svesni da svaki dah vazduha koji uzmemo kao i svaki zalogaj hrane, dolazi iz prirode.

"Ako oštetimo prirodni svet, oštetićemo sebe. Mi smo jedan koherentan ekosistem. To nije samo pitanje lepote ili interesa ili čuda, to je osnovni sastojak ljudskog života - zdrava planeta. U opasnosti smo da to uništimo", upozorio je on.

Prošle godine, globalni lideri na sastanku Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC) dogovorili su se da održe temperaturu ispod 1,5 stepeni Celzijusovih iznad predindustrijskih nivoa, "u suprotnom bi posledice naših akcija bile neizbežne".

Kada ga je vojvoda od Kembridža upitao šta mu je poruka liderima u prostoriji, on je odgovorio:

"Briga za prirodu. Ne samo da brinemo o prirodi ,već da je tretiramo sa velikom dozom poštovanja. Priroda je izvor svih čuda i naša budućnost je u njoj... Nikada nismo bili moćniji. Možemo sve sa velikom lakoćom da uništimo."

Pred nama je nekoliko godina koje će biti pravi test naše volje da napravimo promenu, ili barem da podržimo one koji se trude da to učine.

"U naredne dve godine doneće se odluke u Ujedinjenim nacijama o klimatskim promenama, održivom razvoju i novom dogovoru za prirodu. Zajedno, one će oblikovati naš plan za budućnost", rekao je Atenborou u svom govoru u Davosu.

"Ono što radimo u narednih nekoliko godina će duboko uticati na narednih nekoliko hiljada godina."

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.