Raičevići jači i od pešterskih smetova, u školi najredovniji

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raičevići jači i od pešterskih smetova, u školi najredovniji

Na kraju Pešteri, u brvnarici, stasava četvoro mališana. Bez komšija, puta, primanja, ali sa željama o kojima mnogi njihovi vršnjaci ne razmišljaju. Najveći poklon u Novoj godini, bio bi im novi krov nad glavom, gde god - samo da ima je škola blizu. Drugo - ništa ne traže. Žive u selu Blato, koje u jesen i zimi, opravdava svoj naziv.
Isto gradivo imaju, iste nastavnike, ali im je put do škole >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drugačiji. Kad nema snega i nekako. Kad zatrpa puteve, troje Raičevića, peške, svaki dan prevali ukupno 22 kilometra do klupa i nazad. Danas ih je povezao komšija Živan. Niva, ovakav put, može da savlada.

"Jednom smo videli trag medveda. Pa smo se uplašili. Ko je bio najhrabriji tad? Ja se ne plašim, ovo dvoje se plaše. Ovde je super, samo bih volela da sam bliže školi", kaže najstarija Vanja Raičević.
Najteže im pada što su daleko pa im niko ne dolazi.
"Niko nam ne dolazi, pošto je daleko. Ja sam samo jednom bila kod drugarice", navodi Miljana.
Kaže i da joj je želja da dobiju novu kuću. Bilo gde, samo da je bliže školi.
Najmlađi Radoslav navija za Partizan a nosi Zvezdin jer veruje da je i jedan i dugi tim dobar.
Kljuse Micika, najdraža  mu je igračka. Kad ne jaše, uči i pomaže roditeljima oko stoke. Baš kao i njegove sestre. Ovde, gde žive, čuje se samo lavež pasa, topot konja i vetar koji cvili.
"Možda je gore kad je kiša, nego kad je sneg. Potoci, nasipi odozgo kad krene da lije, ne možeš da odbraniš kuću. Strahujemo, bilo je pre dve godine na kuću, pa smo bežali tamo u štalu, moraš da se odbraniš, da spasiš familiju iz kuće", objašnjava domaćin Srbislav. 
Žive od 20.000 dinara pomoći. Imaju pet krava i deset ovaca. Uprkos svemu, školuju najstarijeg sina u Kragujevcu.
"Moraju da se školuju. Šta ćemo. Mučimo da se školuju deca, da idu dalje, da se ne muče ko što se mi mučimo", kaže majka Stojna.
Škola se trudi da preveze decu koliko je to moguće, ali zbog lošeg puta to je nekada nemoguće.
"Idu pešaka. Obuju gumene čizme, posle se prezuju", objašnjava nastavnik OŠ "Sveti Sava" selo Bare Milan Babić.
Troje najmlađih Raičevića, jače je od vremenskih neprilika. Uprkos čestim snežnim nanosima, poznate Pešterske studeni, pešačenju do škole, u jednom pravcu nekada i po tri sata, Miljana, Vanja i Radoslav imaju u toku školske godine po jedan izostank iz škole.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.