Rahbari otišao iz Beogradske filharmonije

Izvor: Politika, 20.Mar.2013, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rahbari otišao iz Beogradske filharmonije

Protestno pismo poznatog dirigenta upućeno medijima

Aleksandar Rahbari, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije, uputio je medijima pismo u kojem iznosi svoje neslaganje sa upravom ovog orkestra, i javnosti saopštava razloge odlaska iz ovog našeg ansambla. Iransko-austrijski dirigent ističe da je pre tri godine došao u Beogradsku filharmoniju, sa orkestrom ostvario lepe rezultate, da bi mu nedavno, na njegovo iznenađenje, uprava otkazala saradnju.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Beogradskoj filharmoniji, kako je Rahbari istakao u svom obraćanju javnosti, vlada atmosfera straha, sa jedne, i arogancije, sa druge strane, koju sprovodi, kako je naveo, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac. Njega se muzičari plaše i zaziru kao od pravog diktatora, istakao je Rahbari.

On dodaje da muzičari strepe da ne izgube posao, te laskaju i komplimentiraju Tasovcu, a zapravo su, kako smatra, veoma nesrećni. Rahbari je dodao da Ivan Tasovac sklapa poslove imajući u vidu najpre svoju korist, pa tek onda korist orkestra, kao i da nije zainteresovan da realizuje ideje, ukoliko ih on sam nije predložio. Pored toga, dodao je da direktor ne poštuje tuđe mišljenje, jer smatra da je on uvek u pravu.

Rahbari ne krije da je dolaskom u Beogradsku filharmoniju stekao utisak da je Tasovac „najbolji menadžer na svetu, nalik idealnoj osobi za saradnju”, međutim, vremenom se, kaže, uverio u njegov „neprofesionalizam”.

„Mislio sam da su me pozvali u Beograd da bih dobro radio sa orkestrom i ništa više. Obavestio sam muzičare o celoj ovoj stvari, onda mi je saopšteno da su mi otkazani svi koncerti, i ja sam to prihvatio”, piše dirigent.

Rahbari dodaje i to da se publicitet oko Beogradske filharmonije pravi oko stvari koje su za druge orkestre uobičajene, da se određene stvari rade površno i radi efekta, kao i da u repertoaru orkestra ima dosta zabavljačkog.

Uprkos tome što sa menadžmentom Beogradske filharmonije nije našao zajednički jezik, Aleksandar Rahbari ističe da je zavoleo naš narod, i da se nada da će se jednog dana vratiti u Beograd da ponovo upravlja našim ansamblom.

U njegovoj biografiji stoji da je sarađivao sa više od 120 orkestara, i ostvario više od 150 snimaka za ugledne izdavačke kuće. Sledbenik je poznatog austrijskog dirigenta Hansa Svarovskog i nekadašnji asistent Herberta fon Karajana, takođe maestra iz Austrije, jednog od najznačajnijih u 20. veku. Za angažman u orkestrima Belgije i Češke, Rahbari je odlikovan najvišim državnim priznanjima.

Povodom odlaska Rahbarija iz našeg orkestra, Beogradska filharmonija, bar za sada, neće se oglašavati.

M. S.

objavljeno: 20.03.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Rahbari napustio BG filharmoniju

Izvor: B92, 21.Mar.2013, 13:31

Aleksandar Rahbari, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije, uputio je medijima pismo u kojem iznosi svoje neslaganje sa upravom ovog orkestra, i javnosti saopštava razloge odlaska iz ovog našeg ansambla...Iransko-austrijski dirigent ističe da je pre tri godine došao u Beogradsku filharmoniju,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.