Radulović: Odvojiti socijalnu politiku od privrede

Izvor: RTS, 26.Dec.2013, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radulović: Odvojiti socijalnu politiku od privrede

Da bi privreda beležila rast, treba odvojiti socijalnu politiku od privrede, kaže ministar privrede Saša Radulović. Socijalna politika ne treba da se vodi preko poslodavaca, već treba da je vodi država svojim socijalnim sistemom, rekao je Radulović.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da treba odvojiti socijalnu politiku od privrede, kako bi privreda bila efikasna i kako bi beležila rast.

Radulović je na tribini "Posao za Srbiju" na Pravnom fakultetu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu rekao da socijalnu politiku treba da vodi država svojim socijalnim sistemom.

"Socijalna politika ne treba da se vodi preko poslodavaca, već treba da je vodi država svojim socijalnim sistemom", ukazao je Radulović koji je dočekan uzvicima studenata Pravnog fakulteta i predstavnika sindikata "Zakon neće proći".

On je dodao da Srbija godišnje na sistem socijalne zaštite troši 150 milijardi dinara na naknadu za rođenje deteta, povraćaj PDV-a, bebi opremu i subvencije obdaništa, a da je taj novac dovoljan za pola miliona porodica sa milion i po građana.

"Jedan takav sistem socijalne zaštite je bolji nego da imamo razbijene sisteme gde novac ide onima kojima nije potreban", rekao je on i objasnio da Srbija treba da se ugleda na Kanadu gde svaka porodica koja ima primanja ispod određenog nivoa od poreskih obveznika dobija socijalnu pomoć.

Prema njegovim rečima, Srbija je u poslednjih deset godina izgubila oko 300 hiljada radnih mesta, pa je "očigledno da se sistem mora menjati."

"Zakon treba posmatrati sa stanovišta malih i mikro preduzeća, a što se tiče velikih preduzeća, tu je glavna funkcija sindikata da pregovara o kolektivnim ugovorima i postiže bolje uslove za radnike", kazao je ministar privrede.

On je naveo da u Srbiji ima 1,7 miliona ljudi zaposlenih od čega pola miliona radi u mikro preduzećima, firmama koje imaju manje od 10 zaposlenih, 200 hiljada je u malim firmama koje imaju od deset do 50 zaposlenih, oko 740 hiljada je u državnim i javnim preduzećima, a oko 300 hiljada u velikim privatnim preduzećima.

"Srbija ima ogromnu sivu ekonomiju na nivou od 30 odsto, a krivica za veliki broj izgubljenih radnih mesta je u regulativi i jednim delom u ekonomskoj krizi", naveo je Radulović i dodao da je veliki deo privrede prebrodio krizu tako što je pobegao iz legalne u sivu ekonomiju.

Predstavnici Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost" napustili su debatu negodujući zbog zakona o radu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Radulović: Odvojiti socijalu od privrede

Izvor: RTS, 27.Dec.2013, 14:49

Da bi privreda beležila rast, treba odvojiti socijalnu politiku od privrede, kaže ministar privrede Saša Radulović. Socijalna politika ne treba da se vodi preko poslodavaca, već treba da je vodi država svojim socijalnim sistemom, rekao je Radulović. ..Ministar privrede Saša Radulović izjavio...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.