Izvor: Nezavisne Novine, 03.Maj.2018, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radović: U Savi nema otrovnih materija

BEOGRAD - U rijeci Savi nema otrovnih materija, kaže direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović i napominje da će javnost biti na vrijeme obavještena u slučaju zagađenja vode u toj rijeci zbog izlivanja otrovne tečnosti u Bosni i Hercegovini.

Radović je za Tanjug rekao da je mjerenje u Jameni danas pokazalo da voda u Savi nije zagađena, kao i da se kvalitet vode u rijekama redovno mjeri na dnevnom nivou.

"Ne postoji povećana koncentracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << bilo kakvih otrovnih i zagađujućih materija. U ovom trenutku nemamo potvrdu o bilo kakvom zagađenju Save, a sve što znamo o tome bazira se na medijskim napisima iz BiH'', naveo je Radović.

On je naglasio da će Agencija nastaviti sa svakodnevnom kontrolom kvaliteta vode i pojasnio da se mjerenje vrši jednom dnevno što je, kako kaže, češće nego što zahtevaju međunarodi standardi.

Radović je dodao da će o mogućim promjenama u kvalitetu vode javnost biti obaveštena na vrijeme i da će nadležne institucije u slučaju zagađenja sprovesti odgovarajuće mjere zaštite.

Kako je objasnio, ako otrovna tečnost koja se izlila iz deponije fabrike sode nedaleko od Tuzle stigne do Srbije, Agencija obavještava ministarstva vodoprivrede i zaštite životne sredine, Direkciju za vode, JP ''''Srbija vode'''' i nadležne lokalne samouprave.

Radović je naveo da bi prioritet u tom slučaju bio da se spriječi da se zagađena voda pomiješa sa pijaćom.

"To znači da se vrši ispitivanje da li lokalni snadbjevači vodom mogu da prerade takvu vodu i da građanima isporuče čistu ili treba da se obustavi proizvodnja vode. Još uvijek je rano govoriti o takvim mjerama, jer nismo detektovali nikakvu zagađenost'', rekao je Radović.

On je ukazao da Agencija za zaštitu životne sredine sprovodi nacionalni monitoring na svim ulaznim i izlaznim tačkama u našoj zemlji, kao i da merna stanica Jamena, u kojoj se kontroliše kvalitet vode u Savi, ima najsavremeniju opremu.

''Oslonićemo se na sopstveno iskustvo i opremu. Srbija poštuje Evropski ustav o vodama, imamo najsavremeniju opremu, a naši stručnjaci reaguju vrlo brzo ne samo kada se radi o redovnim mjerenjima, već i u kritičnim situacijama'''', naglasio je Radović.

Otrovna tečnost, koja se prošle nedjelje izlila iz deponije fabrike sode kod Lukavca nedaleko Tuzle, ulila se u utorak u reku Bosnu kod Doboja ostavljajući iza sebe zagađenje i pomor ribe, a strahuje se da će se uliti i u reku Savu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.