Radovi na Gazeli tek u avgustu

Izvor: B92, 25.Apr.2010, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovi na "Gazeli" tek u avgustu

Beograd -- Radovi na mostu "Gazela" neće početi pre prvog avgusta jer, prema rečima izvođača, nije završena nabavka čelika i drugog materijala potrebnog za početak posla.

Na taj način demantovane su informacije od pre mesec i po dana kada je najavljivano da bi obnova mogla da počne svaki dan, rekao je Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda u intervjuu za "Politiku".

On je naglasio da će razgovori oko dinamike obnove "Gazele” biti završeni tek kada se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nađe rešenje prihvatljivo za glavni grad.

Najbolji scenario za prestonicu je, kaže, da radovi koji zahtevaju zatvaranje "Gazele” počnu kada bude završen most preko Ade Ciganlije, ali stanje mosta zahteva da radovi počnu ranije.

"Grad će tada biti u opsadnom stanju i zato očekujem da se na „Gazeli” radi 24 sata. Još je sporno da li radovi s donje strane mosta mogu da se izvode noću zbog bezbednosti radnika. Ako postoji način da se obezbede uslovi, nema razloga da izvođači ne rade i pod okriljem noći", kaže Đilas.

On je dodao da nije samo „Gazela” problem. Obnova autoputa kroz Beograd, od Bubanj potoka do Surčina, možda je i veća opasnost za protok saobraćaja.

„Naš zahtev bio je da se deo od „Geneksa” do „Sava centra” i deo od Mostarske petlje do Dušanovca radi u toku leta kada su gužve manje, jer to zahteva zatvaranje jedne strane autoputa. Već smo se dogovorili za autoput kroz Beograd, gde je „Ratko Mitrović” podizvođač i njihovi radnici će raditi non-stop. Realan problem je što nema mnogo gradilišta u zemlji pa izvođači otežu posao. Ali, kada se dogovorite, rok mora da se poštuje", kaže gradonačelnik.

Što se tiče uslova Evropske investicione banke koja se tiču raseljavanj naselja ispod „Gazele", Đilas je rekao da grad će za mesec dana završiti 80 takozvanih socijalnih stanova za najugroženije Beograđane.

Što se tiče datuma kada će početi izradnje dugo očekivanog metroa, gradonačelnik Beograda je najavio da će u toku leta zvanično biti donesena odluka.

„Želim da Skupština grada postigne jedinstvo o tipu metroa i linijama. Projekte od pre 30 godina treba revidirati, jer nema smisla da se ukopava metro u Novom Beogradu koji je na podvodnom zemljištu, a ima dosta prostora iznad zemlje. To bi bilo skuplje dva i po puta. Neću da ostanem upamćen kao neko ko je iskopao prvu rupu za metro, a prva linija da se završi 20 godina kasnije", kaže Đilas.

Gradonačelnik je rekao da je otkazao poverenje Radmili Hrustavnović jer se nisu složili o principima rada.

"Nije bilo sukoba, niti je bilo afera. Gradonačelnik mora da ima sto odsto saglasnosti sa najbližim saradnicima oko svakog pitanja. Ona je i dalje u Gradskoj upravi jer ima znanje, iskustvo i energiju koji su dragoceni Beogradu i Srbiji", kazao je Đilas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.