Izvor: B92, 17.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovanu Stankoviću 20 godina

Sarajevo -- Apelaciono veće potvrdilo presudu Radovanu Stankoviću, izrečenu kaznu proglasilo neadekvatnom i povisilo je na 20 godina zatvora.

Apelaciono vijeće Odeljenja za ratne zločine Suda BiH je 28. marta 2007. godine donelo odluku kojom je povisilo kaznu Radovanu Stankoviću sa 16 na 20 godina zatvora za silovanja u Foči.

Pravosnažnom presudom je okončano suđenje prvom optuženom koji je, u sklopu izlazne strategije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prebačen iz Haga u Sarajevo.

Prvostepeno veće je nepravosnažnu presudu izreklo u novembru prošle godine, nakon čega su obe strane, i sam optuženi, uložili žalbe, koje je

Apelaciono veće odbilo smatrajući ih neosnovanim.

Presuda Prvostepenog veća je potvrđena u svom sadržaju, ali je Apelaciono veće donelo odluku da preinači izrečenu kaznu smatrajući da "ne odgovara svrsi kažnjavanja sa aspekta prevencije".

Prvostepenom presudom Stanković je proglašen krivim jer je, kao pripadnik Miljevinskog bataljona Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske, 1992. godine učestvovao u zločinima počinjenim nad civilima sa područja opštine Foča.

Prema navodima optužnice, Stanković je bio jedan od organizatora i nadzornika u takozvanoj "Karaman kući", koja je služila kao zatočenički centar za žene, a koju su srpski vojnici zvali "Javna kuća".

Radovan Stanković je, prema optužnici, formirao ovaj zatočenički centar, te ga je zajedno sa još trojicom srpskih vojnika kontrolisao.

U presudi Radovanu Stankoviću stoji da su sve devojke fizički i psihički zlostavljane, te redovno silovane na razne načine. Također su bile prisiljavane da obavljaju fizičke poslove - kuhanje, pranje, pa čak i kupanje vojnika - kako u samoj kući, tako i na mjestima gdje su odvođene u Foči i Miljevini.

Radovan Stanković je proglašen krivim jer je u "Karaman kući" lično silovao tri žene.

Sud je odbio tačku optužnice prema kojoj je Stanković, u maju 1992. godine, naoružan ušao u motel u mjestu Miljevina kraj Foče, gde su bili zatočeni civili, te je izdvojio SK, natjerao je da se skine, a potom je silovao.

Stanković je oslobođen tačke optužnice prema kojoj je, između juna i decembra 1992. godine, naoružan ušao u bolnicu u Foči, izveo jednu pacijentkinju, a potom je odveo do stana u kojem ju je silovao.

Sudsko veće je kao otežavajuće okolnosti pri određivanju visine kazne uzelo u obzir činjenicu da je Stanković tokom suđenja bio grub prema svima uključenima u proces, da je vređao Sud BiH i državne institucije, te branioce i tužioca, kao i same sudije.

I Apelaciono vijeće je odbilo Stankovićevu žalbu na presudu jer, kako stoji u odluci, ima "uvredljiv i neprimjeren sadržaj".

Takođe je odbijena žalba Odbrane i optuženog na primenu Krivičnog zakona BiH. Naime, Odbrana ima stav da je na ovom suđenju bilo primereno primeniti zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, koji je, smatraju, blaži za počinioca i bio je na snazi u vreme počinjenja dela.

U odluci Apelacionog veća stoji da je "primećeno kako je, u vreme izvršenja dela, za radnje koje se optuženom stavljaju na teret bilo moguće izreći smrtnu kaznu", iz čega proizlazi "da je zakon koji ne predviđa izvršenje takve kazne svakako povoljniji za izvršioca".

"Apelaciono veće nalazi da je prvostepeni sud pravilnom ocjenom ključnih dokaza - iskaza svjedoka, te ostalih materijalnih dokaza Tužilaštva BiH, na ispravan i pouzdan način utvrdio da je optuženi počinio krivičnopravne radnje za koje je proglašen krivim", stoji u odluci Veća.

Vreme koje je optuženi proveo u pritvoru od 9. jula 2002. godine uračunaće se u izrečenu kaznu zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.